onsdag 21. november 2018

Jimmy Parkas : Direkte rødt


av Andrè Vaaler
Cappelen Damm, 2018
192 s.
Målgruppe: 10-14 år
Bokmål

Jimmy Parkas er 14 år, og livet  hans er fotball. Han bor i Grønndal, og spiller for Grønndal IL.
På fotballbanen er han en av de beste, men det som ødelegger for han både der, og på skolen, er temperamentet hans. Når noen provoserer ham, svartner det, og det ender ofte med slag og utbrudd. Da er bestefar god å ha. Han har selv drevet med fotball i sin ungdom, og kjenner seg også igjen i Jimmy sitt temperament.

Vi får også historien om flukten hans fra Ungarn som 16 åring, sammen med en kamerat.

Hjemme er ikke alt som hos alle andre. Moren Maria er glad i Jimmy, og vil gjerne følge ham opp, men hun sliter med alkoholen.

Jimmy og bestevennen Mads er et godt team på fotballbanen. De er begge med på prøvespilling for kretslaget, men bare Mads blir plukket ut. Mads er en god kamerat som støtter Jimmy både med fotballen, og når han havner i konflikter på skolen.

Når Jimmys mor havner på sykehuset, er bestefar Florian der og tar ansvar hjemme hos Jimmy, både med det praktiske, men er også en som lærer ham fotball. Likevel minner bestefar Jimmy på at det finnes viktigere ting i livet en fotball.

På skolen er den nye læreren en som ser både Jimmy og alle de andre i klassen. Hun tar initiativet til at klassen skal lage siste kamp i seriemesterskapet til en folkefest. Jimmy scorer seiersmålet, men skjønner midt i jubelen at noe er galt. Bestefar blir kjørt bort med blålys. I begravelsen møter Jimmy sin argeste motstander, som nå blir en venn.

Mamma Maria får hjelp med sine problemer, og nå blir det hun som kjører til trening og kamp. Og under over alle under, Jimmy blir tatt ut til kretslaget likevel!

Boka handler om sinne, vanskeligheter og problemer, men mest av alt om samhold, vennskap og en ny start.

Flott bok for unge, både i og utenfor fotballmiljøet.

Anmeldelse skrevet av Ann-Cathrine Sagedal, Vennesla bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.