onsdag 21. november 2018

Dropout



Av Annette Münch
Aschehoug, 2018
211 s.
Målgruppe: 14+
Bokmål.


I boken ”Dropout” følger vi flere ungdommer under en gisselaksjon ved en videregående skole. Venninnene Katia og Madeleine har fått deltakerplass ved en prestisjetung musikkonkurranse og har fått tillatelse til å bruke skolens lokaler etter stengetid når handlingen starter. Tre gutter bryter seg inn i bygget, de har en plan som skal gjennomføres. Det å feile er ikke et alternativ. Målet er å bli hørt ved å lage en stor protest som ikke kan ignoreres. Guttene har planlagt ned til minste detalj og blir derfor overrasket ved å finne jentene i musikkrommet noe som leder til desperat improvisasjon og et intenst handlingsforløp.

Emner: Boken tar opp flere emner underveis som er aktuelt for ungdommer i dag. For eksempel diskuteres bruken av sosiale media, terrorhandlinger, umodenhet, sorg, desperasjon, selvmord og spiseforstyrrelser.

Språk: Språket er intenst og flyter på en slik måte at leseren blir sittende med konstant hjertebank. Forfatteren sparer ikke på noe for å uttrykke sine tanker rundt forskjellig tematikk noe som gir økt flyt og trygghet i bokens utførelse.

Boken passer for: Personlig mener jeg boken passer for ungdommer fra 14 år og oppover. Boken inneholder flere triggere og det kan være aktuelt og diskutere disse med leseren på forhånd. Boken er også aktuell for voksne.

Vurdering: Min opplevelse av denne boken var en intens reise inn i karakterenes psyke. Hvordan de håndterer hverandres problemer og til tross for situasjonen prøver å lære hvem de andre er blir utført på en mesterlig måte og gir et godt innblikk i det presset som er aktuelt for dagens ungdom. Særlig rundt skolegang og mestring – det å konstant skulle prestere. Hvordan forfatteren velger å inkludere temaer som desperasjon, selvmordstanker og spiseforstyrrelser skaper nødvendig medfølelse hos leseren.

Dett er en strek fortelling og det er en viktig historie som fortjener og bli hørt.

Anmeldelse skrevet av Ida Lind Simonsen, Vågsbygd bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.