fredag 4. mai 2018

Mira #venner #forelsket #ettårimittliv

av Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi
Oversatt av Line Almhjell
Gyldendal Forlag, 2018.

Handling:
Vi følger Mira, en 8-9 år gammel jente, gjennom et år i livet hennes.
Vi blir kjent med mammaen til Mira. Mira og hun har et godt forhold, selv om Mira syns hun kan være litt slitsom til tider. Mira kjenner ikke faren sin. Hun vil veldig gjerne møte ham, men mammaen til Mira sier at det er litt komplisert. I stedet blir vi kjent med noen av kjærestene til Miras mamma, som Mira kaller for "pappmenn".
Mira har to gode venner, Naja og Louis. Men plutselig begynner det en ny jente i klassen kalt Beate, og hun er veldig opptatt av gutter og kjærlighet. Det samme er Naja, og da begynner Naja og Beate å gå mye sammen. Mira er bare ikke så interessert i det ennå, så hun føler seg litt utenfor. Hun har aldri vært forelska hun. Mira syns det er kjempehyggelig å leke sammen med Louis, men Beate og Naja synes det å leke er barnslig, og Mira føler at kanskje hun burde bli mer voksen? Hun må kanskje bare bli forelska! Men, hvem skal hun være forelska i? Kanskje Louis?

Språk: Veldig enkelt og greit språk. Oversettelsen virker god.

Emne: Vennskap-Kjærlighet-Familie

Vurdering:
Dette var en søt, fin, og humoristisk tegneserie om ei jente som kanskje ikke helt klar for kjærlighet og sånn. Jeg har en følelse av at mange jenter i dag kanskje vokser opp litt for fort. De skal være så moteriktige, og ha instagramkonto (noe Mira får lov til å få i løpet av boken), og skal være opptatt av gutter og sånn. Jeg føler denne boken sier at det er lov å ta et skritt tilbake og ikke tenke så mye på det. Mira får seg til å tro at hun er forelsket i Louis, og så blir de sammen, men da blir det plutselig veldig rart mellom dem. De finner heller ut at de skal bare fortsette å være venner, og da blir alt bra igjen. Jeg synes det er bra at boken fokuserer på at vennskap er viktig å ta vare på, og at det er lov til å leke!
Jeg likte også forholdet mellom Mira og moren. Det var fint å se et godt forhold mellom mor og datter, selv om det selvfølgelig er litt gnisninger av og til, men ikke mye. Tegnestilen er enkel, men effektiv, detaljrik og sjarmerende.
Gyldendal har satt den på sin 9-13 kategori, jeg tenker at den kan passe for jenter rundt 8-11. Tror den muligens blir litt for barnslig for 12-13-åringer.

Anmeldelse skrevet av Tina Øyna, Tangen VGS

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar