fredag 4. mai 2018

Jenta som kunne snakke med hunder


av Kim Leine (ill. Peter Bay Alexandersen)

Målform: Bokmål

Hovedinnhold: 
Sofie, 6 år, bor sammen med storebror Andreas, mamma og pappa i et grønt hus på Grønland. Der leker hun med familiens sledehunder, unnskyld drager. Sofie kan snakke hundespråket og kan forvandle drager til hunder. Hun virker ikke redd for noe. Snart har Sofie bursdag, da fyller hun 7 år og Sofie ønsker seg så en sort hundevalp. Mamma spør om hun ikke heller vil ha en dokke som sier «Mamma!», men det vil ikke Sofie. Dessuten er det mye billigere med en hundevalp enn ei dokke. 
I bursdagsselskapet til klassekameraten Nuka, begynner Sofie å leke med de små valpene, noe hundemoren ikke helt setter pris på. Hundemoren biter Sofie i ansiktet og Sofie blir hastet av gårde til sykehuset med båt.

Språk: 
Et språk som er lett å lese og forstå, samtidig som er flyter veldig godt. Eksotiske innslag av ord, utrykk og navn på grønlandsk.
Emne: Mot. Frykt. Vennskap. Hunder. Familie. Sykehus.
Alder boka passer for: 5 – 9 år.

Vurdering:
Dette er en fin historie. Tidløs og vakker. Tekst og illustrasjoner passer godt sammen. Jeg lar meg fascinere av det grønlandske miljøet og en hverdag med lek og moro. Sofie er en fantasifull og logisk tenkende jente som jeg lot meg trollbinde av. En slags yngre versjon av Tonje Glimmerdal i en verden som like gjerne kunne vært skapt av Astrid Lindgren.

Utdrag fra boka:  s. 11



Anmeldelse av Caroline Louise Gabrielsen, Vennesla bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.