fredag 4. mai 2018

Jenta i veggen

av Lena Lindhal
Cappelen Dam, 2018

Innhold:  Ei norsk jødisk  jente med navn  Betzy Rosenberg klarer å gjemme seg for både de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942 helt til krigens slutt i maidagene 1945. Betzy var ved en tilfeldighet ikke på tyskernes liste da jødene skulle registreres og sendes ut av landet. Resten av familen ble deportert og døde i Auschwitz.
En tjue år eldre mann ved navn Arne hadde en hytte på Byneset utenfor Trondheim.  Han var snekker og laget et knøttlite rom i en av veggene i  hytta. Her søkte Betzy tilflukt. Ved flere anledninger gikk rommet tomt for luft, og Betzy besvimte av mangel på surstoff.  I nabohytten holdt nazistene fester og  den verste av de verste, Henry Rinnan, kunne dukke opp når som helst.
Boken gis ut som en dokumentarroman og er spekket med fakta og dertil hørende fotnoter.  Vi  får innsikt i Hitlers maktovertakelse, Krystallnatten,  de norske nazistene oppførsel, deportasjonen fra Norge, konsentrasjonsleirene og Tysklands fall.

Språk:  Lindhal har ingen erfaring med å skrive ungdomsromaner, men jeg syns hun kommer godt ut av det. Språket er nøkternt og presist.  Boka er skrevet for ungdom, men her forekommer ingen forenklinger eller tilpasninger med tanke på at boka kunne vært beregnet for voksne lesere.
Emner:   Jøder, nazisme, 2. verdenskrig, tap av nærmeste, flukt.
Alder:  13/ 14- til voksen
Vurdering:   En fascinerende bok om Norges  «Anne Frank».   Hun fletter på en forbilledelig måte Betzys fortelling sammen med nazistenes perverse  jødeutryddelsesprogram.  Det er uhyggelig lesning, og selv om vi voksne vet en del om hva som skjedde under krigen, lærte ihvertfall undertegnede  «nye ting».
Aktuell og til ettertanke kan  boka også være.  I 1939 utgjorde den jødiske befolkningen 0,8  promille av Norges totale befolkning!  Likevel  var det  ikke bare nazistene som lot seg  hjernevaske til å tro at jødene var svindlere, lurendreiere og  tok jobbene  fra  gode nordmenn .  Muslimer i dag blir utsatt for det samme.

Anmeldelse skrevet av Petter Røren, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.