fredag 4. mai 2018

Hjertet er en knyttneve

av Ingrid Ovedie Volden
Aschehoug, 2017

Innhold:
Aline har flyttet til et nytt sted pga farens musikerjobb. Moren er døv og faren møtte henne da han var discjockey på døvedisco. Aline og venninnen hjemme har laget 5 bud i anledning prøveåret i byen som må overholdes.  Blant annet skal hun ikke snakke med noen.  Hvis hun vantrives et helt år kan det jo hende at foreldrene bestemmer seg for å flytte tilbake igjen.
Oliver er en av de tøffe gutta i klassen. Akkurat nå har han det ikke så greit siden moren har forelsket seg i en ny mann og flyttet ut.  Faren er deprimert, sørger og får senere hjerteinfarkt.
Kan det være Broken Heart Syndrome?

Gjennom et skoleprosjekt skal elevene velge seg hvert sitt organ de skal beskrive for klassen. Dermed kan hjertet, eller for eksempel øyet, diskuteres.
Oliver har et godt øye til Aline men hun blir sett på som litt rar i klassen.  Hun har et fødselsmerke og sier som sagt ingen ting til noen.  Oliver kan derfor ikke vise at han er interessert, han som er en av de kule gutta.  Oliver og Aline møtes tilfeldig på kardiologisk avdeling på sykehuset.  Der skal Oliver besøke faren som fikk hjerteinfarkt og Aline skal intervjue en overlege angående hjertet som hun skal skrive om. Oliver får aldri begynt på sin oppgave, til slutt velger han å skrive om øyet, og han får hjelp av Aline.  Noe spesielt oppstår mellom dem når de ikke har klassekameratene rundt seg. Oliver tenker mye på Aline og Aline har ikke like lyst til å flytte tilbake igjen.
Det blir stadig referert til et sitat fra boka «Den lille prinsen» som Aline har fått av bestevenninnen hjemme:   «Man kan bare se riktig med hjertet.  Det vesentlige er usynlig for øyet».
Oliver kan ikke vise kameratene at han er interessert i Aline og det blir forviklinger, misforståelser og tårer.  Til slutt blir alt løst på en nydelig måte da Oliver står frem og presenterer oppgaven om øyet. Han tør være den han er og stå for det han føler, og viser samtidig til boka «Den lille prinsen».

Emne: Anderledeshet, forelskelse, organer, flerspråklighet, ensomhet
Alder: 10-13
Vurdering: Fin lettlest ungdomsbok for mellomtrinnet.  Det er god luft mellom linjene, korte kapitler, og på noen av sidene er det bare noen få linjer.  Kapitlene veksler annen hver gang mellom Oliver og Aline.  Fortellingen er kanskje litt forutsigbar, men fin lesing om forskjellige tema.

Anmeldelse skrevet av Tone Valand, Audnedal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar