fredag 4. mai 2018

Grøss og gru - Den tolvte spelaren

av Tor Arve Røssland

Samlaget, 2018
Målform: Nynorsk

Hovedinnhold:
Kevin Borgen er tilbake i bygda Våg utenfor Bergen der han bodde som ungdom. Han har lest i avisen at Kåre Hansen er død og det vekker dramatiske minner.
Tretti år tidligere flyttet Kevin til Våg sammen med foreldrene sine. Kevin som er adoptert fra Colombia og er et stort fotballtalent, har flyttet mye på grunn av foreldrenes jobb. Når han kommer til Våg blir han tatt godt imot av Kåre og blir invitert med på bygdas fotballag. Skolens bølle Ronny begynner fort å ødelegge for Kevin. Heldigvis har han fått en god venn i Kåre. Etter at Kevin har overhørt en krangel mellom Kåre og Ronny forstår han at guttene har noe å skjule. Det dukker også opp en gutt, mørk i huden som han selv, som han ikke forstår hvem er. Gutten har fotballskjorte med nummer 12 på ryggen og omgir seg med en kulde en vond sur lukt.

 Kevin begynner å få mareritt etter disse møtene. En dag forsvinner Ronny og det settes i gang en stor leteaksjon. Kevin og Kåre bestemmer seg for å lete etter Ronny. I tåka kommer de bort fra hverandre og Kevin ser plutselig den hemmelighetsfulle fotballspilleren komme gjennom skodda. Han har en diger kjøttkrok i hånda. Kevin blir livredd og løper, men snubler og slår hodet. Han våkner opp på sykehuset. Hvem er denne gutten og hva er det Kåre og Ronny krangler om? Og hva har Kevin med dette å gjøre?

Språk: Korte kapittel, korte setninger og mye luft på hver side. Røft språk. Oversiktlig persongalleri.
Emne: Grøss, fotball, vennskap, mobbing, adopsjon og flytting.
Alder: Den tolvte spelaren er en nynorsk lettlestbok i Samlagets nye GRØSS OG GRU serie for ungdom. Bøkene er utviklet i samarbeid med Leser søker bok. Passer for ungdomstrinnet og oppover.

Vurdering: Tynn bok på 100 sider som er spennende og lettlest. Det er spenning fra første side og du blir fort revet med i fortellingen. Det er tydelig at det er noe merkelig som skjer i denne bygda og du får gradvis innblik i hva som har skjedd. Boka fungerer veldig godt som en grøsser for ungdom, men tar også opp viktige tema på en naturlig måte.

Anmeldelse skrevet av Hilde Irene Tveit, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar