fredag 4. mai 2018

Du og jeg

av Synne Lea
Omslag, illustrasjoner og bokdesign: Stian Hole

Utgivelsesår: 2018

Målform: bokmål

Handling:
«Du og jeg» er en fortelling om å være glad i noen, og om å være redd for å miste den du er glad i. Vi møter Bestefar, jenta og lillebror. Bestefars båt ligger klar, lillebror løper i forveien. De skal ro, leke bokstavleken, se storhavet. Men jenta i denne historien kvier seg. Det er noe som er så vanskelig å snakke om. Hun er redd for å miste bestefar. Bestefar ror utover med de to barnebarna i båten. De prater og fabulerer. En stund ror bestefar jevnt, så sakker han farten og sier at de skal få eiendelene hans. Det vil ikke jenta, hun vil ha bestefar.

Språk:
Leas tekst er knapp og full av hull som leseren må fylle ut selv, hvis ikke bildene gjør det. Mye fortelles mellom linjene. To av oppslagene er helt uten tekst. Her forteller bare det visuelle. Tekst og bilder spiller på de samme poetiske strengene. Det sikrer helhet i leseropplevelsen. Sammen skaper de en større enhet.

Illustrasjonene veksler mellom nære uttrykksfulle portretter og store, detaljrike oversiktsbilder. De siste er fulle av detaljer og rariteter som blir til visuelle metaforer. Her er mye lek med lys og mørke - så også i teksten, der hovedpersonene blant annet leter etter ord som «lyser». Varme farger er en rød tråd gjennom boka. Det skaper trygghet når uhyggen øker. Varme er det også mellom søsknene. Lillebror hjelper, på rørende vis, storesøster å bli kvitt frykten. Illustrasjonene er lekne samtidig som historien formidler angst, sorg og tyngende ansvar. Mange lesere, særlig voksne, vil nok la seg berøre av nærheten mellom bestefar og barnebarn, og skjønnheten i bildene.

Vurdering:
«Du og jeg» byr på ulike stemninger ved å være åpen, inviterende og ubestemt. Den kan gi trygghet og trøst – samtidig som barnets frykt for å miste en man er glad i, tas på det største alvor. Boka er et kunstverk som tåler å bli lest igjen og igjen. Hver gang vil du oppdage noe nytt. Den er vakker og sår om døden og om ventesorg.

Kanskje er det årets vakreste bildebok? Det vil i så fall ikke være noen overraskelse.

Alder: En allalderbok som kan leses igjen og igjen

Anmeldelse av Kirsten Moi Øvstedal, Flekkefjord bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar