fredag 4. mai 2018

Bestevenn på boks

av Hanne Buch, illustrert av Camilla Billett
Figenschou forlag 2017
Bokmål
28 s.
Alder 3-9 år.
Emne: Vennskap, lek, dukker.

Helene, jeg personen i boka, vil helst leke med dukker hele tiden. Bestevenninnen Anja, liker også å leke med dukker, men hun liker også å gjøre andre ting. Derfor er Helene sur på henne.  Boken starter med at Helene bestemmer seg for å få en ny bestevenn, en som alltid vil leke det samme som henne.
Hun går til lekebutikken, som reklamerer med at hun kan kjøpe seg en bestevenn på boks, en som bare er hennes. Inne i butikken kan hun velge hvilken type bestevenn hun vil ha. Kanskje en som liker brettspill, eller en som finner på rampestreker?

Helene vil aller hest ha en som liker å leke med dukker, og det finner butikkdamen til henne. Vel hjemme igjen tilsetter hun litt vann i boksen, rister den godt og lar den stå litt. Ut av boksen pretter en bitteliten søt jente, som vokser til samme størrelse som Helene. Hun heter Dukke-Lise og vil bare leke med dukker. Helene elsker å leke med henne. De leker hele dagen, men da Dukke Lise er oppladet etter to timers søvn og krever at de leker resten av natten, blir hun betenkt. Dukke Lise liker heller ikke at Helene må gå på skolen.
Da Helene kommer hjem og må gjøre lekser og lurer seg til å lese litt, blir Dukke Lise så sint at hun river boka i filler. Helene blir fortvilet og må trykke på den røde nød knappen i nakken på bestevennen. Da forsvinner hun heldigvis ned i boksen igjen. Hun går tilbake til butikken og leverer tilbake bestevennen som var så sur og muggen. Helene angrer på at hun alltid ville bestemme hva Anja og hun skulle leke og går til fotballplassen for å se på jentene som sparker fotball. Først gjemmer hun seg, men blir etter hvert venn igjen med Anja og de andre venninnene.

Vurdering: Boka handler om vennskap, hvor viktig det er å ha gode venner og ikke alltid være den som bestemmer alt.  Fin høytlesningsbok som danne grunnlaget for samtaler om vennskap. Kanskje litt mye tekst i forhold til at det er en billedbok også for de minste.
Boken har fine, duse fargelagte tegninger over hele sidene. Tegningene passer til teksten. Helenes fortvilelse og Dukke Lises sinne kommer godt fram. De store øynene uttrykker mye, og de gjør kanskje personene litt drømmeaktige.

Anmeldelse skrevet av Ingeborg Fredriksen, Marnardal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar