tirsdag 7. november 2017

Vinterkrigen

av Erika Fatland
Forlag/år: Cappelen Damm/2017
Målform: Bokmål
Innhold:
Det er desember i Norge. Temperaturen har økt dramatisk, det er 32 grader i Oslo, og tropenetter fra Hammerfest til Lindesnes. Det spøker for OL i Tromsø som skal arrangeres om få uker, og på TV varsler meteorologene bare mer sol og varme.
I hovedstaden avholdes det krisemøter i regjeringen.

I Lyrdal møtes amatørdetektiv Hanna, datter av politisjefen, og småtyven Oscar når hun arresterer ham for sykkeltyveri, de er begge ca. 12 år. De treffer på hverandre flere ganger, og når de møtes på fjellet på utkikk etter kilden til det merkelige lyset der, tar det ikke lang tid før de finner årsaken; lysene er menneskeskapte og kontrollerer været, nå må de skynde seg til den andre enden av landet for å slå av resten av maskineriet før det resulterer i ekstremvær og katastrofe.



Språk: Avansert språk, kunne tjent på mer luft mellom linjene, selv om illustrasjonene hjelper.
Emne: Klimaendringer / Spenning
Alder: 8 år og oppover (med høytlesing).
Vurdering:
Handlingen bruker litt tid på å komme i gang, men når det først skjer går alt i et raskt tempo og vi rives med som leser. Historien er spennende og har en del morsomme momenter i kappløpet mot tiden.

Hvert kapittel innledes med en definisjon om værfenomener, noe som er interessant og til dels relevant. Sammen med illustrasjonene, som er laget digitalt bryter de opp de tettskrevne sidene, noe jeg synes er fint. Illustrasjonene passer godt til teksten, selv om det er et sted tekst og bilde avviker. 


Personlig mislikte jeg at OL-kontoret i Tromsø ligger i Kongens gate, ettersom denne ikke finnes i Tromsø, samt at byen blir omtalt som Nordens Venezia, og ikke Paris. Når det mangler andre presise stedsbeskrivelser i fortellingen, skiller denne seg ut.
Anmeldelse skrevet av Beate Bjørklund, Søgne folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.