tirsdag 7. november 2017

Ollis

av Ingunn Thon
Illustrert av Nora Brech
Samlaget 2017
Nynorsk

Handling:
Ollis er 10 år og heter egentlig Oda Lise Louise Inger Sonja Haalsen. Hun bor sammen med mamma og lillebror Ian, og Einar som er far til lillebror. Einar prøver å være snill, bli kjent med og innynde seg hos Ollis. Men hun tenker mest på sin ordentlige pappa.
Ollis har ei bestevenninne og de finner på mye spennende sammen for i motsetning til Ollis er Gro ikke redd for noe. De drar på oppdagelsesferd i skogen og blir der kjent med Borgny som får all post som er feil adressert og ikke kommer fram til rett plass. Hun sorterer og arkiverer den posten. Ollis tenker at kanskje hun kan finne ut noe om sin far i posten som Borgny har sortert og satt i permer. Han kan ha sendt post til henne. Men før de kan finne ut mer, møter de hindringer på veien til huset der Borgny bor og så må de bli venner med Borgny.
Ollis finner ut hvor faren kanskje er, men blir samtidig uvenner med alle i familien og Gro. Selv om Ollis er redd for mye stikker hun tilslutt avsted en natt for å finne faren sin. Hun finner ham, men han er ikke er helt som hun hadde tenkt. Nå vet hun ikke hva hun skal gjøre. Ingen bryr seg om henne.
Tilslutt blir hun funnet av Einar og forstår at det er mange som har lett etter henne og at der er mange som er glad i henne.
Historien ender godt og tilslutt feirer alle bursdagen til Ollis sammen i hagen.

Vurdering:
Tettskrevet barnebok på 200 sider, med flotte illustrasjoner.  Boka passer for 9-11 år, men krever en god leser. Kanskje enkelte elementer kunne ha vært utelatt for at boka ikke skulle bli så krevende, som f.eks. han sinte Geite-Tøger.
Boka har et kjent tema: jenta som er alene med mamma, så kommer en lillebror og mammas kjæreste inn i bilde. Hva og hvem er jenta sin familie? Er det noen som er glad i henne? Fins hennes ordentlige pappa noe sted og er han glad i henne? Er bestevenninnen glad i henne eller bare sprø og gal? Vi merker ensomheten, sårheten og klumpen i maven.
Likevel virker ikke historien helt troverdig, men det trenger den kanskje ikke være i en barnebok?

Anmeldt av Karen Reisvaag, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar