mandag 8. mai 2017

Slagside

Skrevet av Heidi Sævareid

Gyldendal, 2016.
267 sider.
Bokmål.

Hovedinnhold:
Vilde er ei jente på 19 år. Hun vil ha et friår etter videregående og reiser til Bristol, der søsteren har en venninne. Hjemme i Norge har hun kjæresten Markus, og hun har drevet med kampsport. Vilde har fått jobb på en kafe. En dag kommer ei jente inn, og Vilde kommer i snakk med henne. Hun heter Fiona. Jentene fortsetter å treffes de neste par ukene, men Vilde synes det blir veldig vanskelig. Fiona er intens, labil og manipulerende, og Vilde takler det ikke. Etter hvert får vi vite mer om Vilde. Hun er sint og bærer på skyld. Ekskjæresten Karoline tok selvmord, og Vilde tar ut mye aggresjon i den brutale sporten Krav Maga. Kjæresten Markus kommer på besøk, og det går heller ikke så bra. Vilde kommer inn i en vond spiral der det blir mer vold, vonde tanker og vanskelige minner. Historien ender dramatisk, men åpen.

Vurdering:
Dette er en mørk, sår, vond, sterk og god bok. Det er mange emner som berøres: Skyld, ensomhet, sinne og aggresjon, fortrengte følelser, homofili, barndom, selvmord og psykisk helse. Vilde er en person som bærer alt inni seg. Hun kan ikke snakke om personlige ting med kjæresten, og hun rømmer fra nærhet og omsorg. Livet er kamp.
Vilde er i Bristol for å ta en pause fra det vanlige livet og for å finne ut hva hun vil gjøre med livet sitt. I utgangspunktet skal dette være et friår der hun kan finne ut av seg selv, men Vilde, gjennom dem hun møter og den personen hun blir, mister kontrollen. Krav Maga blir veldig viktig for henne, angrep og kamp. Hun vil ikke være offer.
Selv om boka er mørk, er den veldig god. Personskildringene er gode. Slutten er åpen.
Var nominert til Sørlandets litteraturpris 2016. Anbefales.

Tema:
Mange, blant annet skyld, sinne, ensomhet, homofili, selvmord, psykisk helse

Språk:
Presist og godt språk.

Alder:
Boka passer for ungdom fra ca. 15 år.


Anmeldt av Ingunn Greibesland, Songdalen bibliotek


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar