mandag 8. mai 2017

Mannen i prøverommet

Skrevet av Torbjørn Moen

Omnipax forlag, 2016
Bokmål

Hovedinnhold:
Truls og FX (Knut Martin) er kamerater og bor i Oslo. Det er sommer og ferie, og de er 14 år. FX viser Truls sitt nyeste innkjøp, en tidsmaskin fra Singapore. Han drømmer om å skru tiden tilbake og ordne opp med Line. Truls er skeptisk og tvilende til tingen, men nysgjerrigheten tar overhånd. Han trykker på vippebryteren, og maskinen er i gang.
Plutselig havner Truls i et kjøpesenter ikledd dress og skjegg. Det har gått 35 år, og han er nå blitt 49 år gammel. En fyr i frakk stormer mot han. Truls får beskjed om å ta vare på Teddy, mobiltelefonen. Frakkemannen havner i slagsmål, og sikkerhetsvaktene er på jakt etter både han og Truls.

På en bensinstasjon ser Truls på nyhetene at han er etterlyst, død eller levende. I tillegg får han vite at kameraten FX, som nå er en kjent vitenskapsmann, er forsvunnet. Ei jente napper Teddyen fra Truls, men han får den tilbake, og sammen flykter de på jentas moped. Jenta heter Tile, og blir Truls sin hjelper.

På en bar ser de FX i et virtuelt kontor. Han sier de må rette opp igjen tidsforskjellen og hente tidsmaskinen på hans kontor. Men CSI er på vei, og Truls og Tile må flykte fra trusler og skudd. De tar inn på et motell, Mor Godhjerta, og Truls oppdager at Hotell Cæsar fortsatt går på tv. På nyhetene får de greie på at FX er sprengt i fillebiter. Men hvordan kan det ha seg? Var det bare en backup av FX som snakket til dem? FX sender dem fortsatt meldinger på telefonen og beskriver veien til kontoret. Turen blir en ubehagelig kloakk-opplevelse, men de havner til slutt på FX sitt kontor og finner tidsmaskinen. Deretter blir det mer kamp mot psykodroner og CSI. Og det viser seg at Truls er begeistret for kompanjongen Tile, noe som er problematisk og gir han hodebry. Lenge ser det ut til at ting vil ordne seg for hovedpersonen. Helt til siste setning, som utløser nok en katastrofe.

Språk:
Romanen inneholder mange spenstige og detaljerte beskrivelser av hendelser, opplevelser og objekter. Språket flyter godt. Setningene er varierte og svært velformulerte. Det er en del direkte tale i boka, og noen av uttrykkene som Tile bruker, er en slags fremtidsversjon av ungdomsspråk i dag. Samspillet mellom de morsomme kommentarene og de fengende skildringene fungerer meget godt. Språket har substans, og vitner om stor fortellerglede.

Emne:
Boka «Mannen i prøverommet» er en spennende og morsom beskrivelse av Truls´ reise fremover i tid. Den handler om forandring, mot og evnen til å tilpasse seg vanskelige og uvante situasjoner. Den handler om tillit og tro på seg selv. – Og om hovedpersonens syn på en virkelighet med ukjent og ny teknologi.

Alder: Jeg synes både jenter og gutter absolutt kan lese denne boka. Aldersmessig tror jeg den passer best for litt større barn og for ungdom, 12 til 16 år.

Vurdering: «Mannen i prøverommet» er både spennende og morsom. Den har en handling og et språk som krever en observant leser. Historien er original, med et interessant persongalleri. Slutten er overraskende og vittig. Jeg likte denne boka svært godt. Den var annerledes, på en positiv måte! Anbefales!


Anmeldelse skrevet av Kristin Merete M. Vikse, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar