mandag 8. mai 2017

Fossegrimen

Skrevet av Ingunn Aamodt

Forlag/år: Ena forlag/2016
Målform: Bokmål

Innhold:
Det Tuva ønsker seg aller mest er en fele. Hver jul og bursdag drømmer hun om å få en i gave, men foreldrene har ingen forståelse for dette ønsket. Tuva får hjelp av bestefar til å selge alle gavene som hun ikke har ønsket seg. Pengene hun tjener brukes på en brukt fele. Bestefar er flink til å spille og har lært Tuva noen grep, men foreldrene er veldig lite fornøyd siden fela ikke har en volumknapp. Tuva må sitte ute å spille.
Heldigvis er barndomsvennen Olav positiv. Hvis hun klarer å lære seg ”Morgenstemning” av Edvard Grieg vil han nok bli imponert. Men det blir ikke helt som hun har tenkt. Når hun skal spille for Olav kommer det to klassevenninner forbi og de ler av Tuva. De synes hun spiller forferdelig. Olav synes hun er litt flink, men sier at hun ikke akkurat høres ut som Fossegrimen. Tuva blir rasende. Hun skal vise dem og bli kjempe flink til å spille, men først må hun finne ut hvem Fossegrimen er. 

Bestefar kan fortelle at Fossegrimen sitter i fossen og spiller fantastisk felemusikk. Bestefar kan også fortelle at da han var ung gikk han seg vill i skogen. Da traff han Fossegrimen, men han passet seg vel for å ikke lage en avtale med den flinke felespilleren. For hvis du ber Fossegrimen om å kunne spille like fint som han vil du for alltid miste det du er aller mest glad i og den prisen er alt for høy. Det er aldri verdt det og du vil angre bittert resten av livet. Tuva blir nysgjerrig vil likevel prøve å finne Fossegrimen for det kan vel ikke være så ille som Bestefar sier? Det er vel ikke så farlig å bare finne ut hvor mye det vil koste. Tenk om prisen ikke er så høy? Da kan hun jo få vise Olav og de andre jentene at hun er kjempe flink til å spille. 

Språk: Lett å lese. Korte setninger og kapitler. Mye samtale og fine naturskildringer.
Emne: Fantasy, folketro og forelskelse
Alder: 10 år og oppover. 

Vurdering:
Spennende og lettlest fantasybok. Folketrofortellingen om Fossegrimen fungerer godt sammen med nåtidsfortellingen om Tuva. Tuva er ei vanlig jente og det er lett å forstå at hun har et sterkt ønske om å bli flink til å spille. Hun har foreldre som ikke bryr seg og venninner som ler av henne. Tuva vil bare bli godt likt.
Boka kan få leseren til å tenke over egne valg. Hvor viktig er det å bli flink og godt likt? Hvor mye er jeg villig til å ofre? Forstår jeg konsekvensene av mine valg?
Marius Renberg har laget flotte illustrasjoner til fortellingen. Bildene er litt diffuse akvareller. De tilfører teksten mystikk og spenning.

Fantasybøker pleier å være veldig tykke og det er derfor flott at det er kommet tre tynne bøker i Nordlys serien. ”Fossegrimen” er tredje bok i serien. Jon Ewo er forfatteren av de to første bøkene; ”Jenta i veikanten og ”En vinterfortelling”. Bøkene er frittstående fortellinger med utgangspunkt i norsk folketro.

Anmeldelse skrevet av Hilde Irene Tveit, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar