mandag 8. mai 2017

Broren min er en superhelt


Skrevet av David Solomons

Utgitt på Kagge, 2017.
319 sider.

Boka handler om brødrene Luke og Zack og det er Luke som er fortellerstemmen i boka.

Zack blir ved en tilfeldighet utvalgt av en utsending fra en annen verden til å redde begge verdenene, og får superkrefter, og dette skjer mens Luke måtte gå og tisse.
Luke er en ivrig tegneserieleser og kan alt om superhelter, mens Zack er en skolenerd. Luke er overbevist om at dersom han ikke hadde gått på do, ville han vært superhelten, og det ville vært mye bedre siden han har all kunnskapen en trenger fra før. Dette gjør Luke veldig frustrert og misunnelig.
Historien kan deles i tre. Første del handler om at Luke hjelper Zack til å finne ut av superkreftene sine. Andre del handler om at Zack har blitt kidnappet og Luke får hjelp av venninnen Lara til å etterforske kidnappingen. Og i siste del av historien får vi vite at en stor asteroide er i ferd med å kollidere med jorda, og Luke, Lara og vennen Serge iverksetter en befrielsesaksjon av Zack, for at han skal redde verden med superkreftene sine.
En mer detaljert beskrivelse av innholdet i boka enn dette, vil bli opphengt i detaljer og ikke kunne gi boka omtalen den fortjener. Den MÅ leses!

I den grad bøker om superhelter er troverdige, så er denne boka dette. Historien er drivende god, har masse humor og er godt skrevet. Boka ble kåret til årets barnebok av bokbransjen i Storbritannia i 2016.

Noe av humoren ville nok være enda bedre om den engelske utgaven ble lest, for ikke all britisk humor er oversettbar. Et annet minus for den norske utgivelsen er at det står, at "du ler høyt etter 5 minutter", på omslaget. Slikt legger forventninger om at det er veldig morsomt og kunne vært sløyfet. Dette finner man ut selv. Man må ikke undervurdere leseren, eller historien.
Boka har god skrift og hvert kapittel er innledet av en liten sort/hvitt-tegning som gir et hint om innholdet i kapitlet.

Boka vil treffe kjerneleserne i gruppa 10 -13 år, og da særlig gutter. Men vil også egne seg for jenter i samme alder som lurer på hvordan gutter tenker, og for folk som er tegneserienerder.
Historien er spekket med referanser til superhelter fra Marveluniverset, Star Wars og tegneserier, så dersom man kan mye om dette fra før vil forståelsen av boka være enda bedre for leseren.
Boka kan nok ikke anbefales som en overgang til bøker for de som kun leser tegneserier, for overgangen fra tegneserie til en bok på over 300 sider uten illustrasjoner vil være for stor. Men den kan absolutt anbefales for de som leser "dagbøker" eller bøker av typen Gutta i trehuset.

Boka har humoren til Gutta i trehuset, bare enda mer raffinert, og den har spenningen og driven til en god detektivfortelling med mange ting som får sin oppklaring mot slutten av boka.

Avslutningen av boka er kostelig, men den skal ikke avsløres her. Den MÅ leses, men ikke smugkikk på slutten.

Anmeldelse skrevet av Roger Dyrøy, Vest-Agder fylkesbibliotekIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar