tirsdag 1. november 2016

Far din

Skrevet av  Bjørn Ingvaldsen
Forlag/år: Gyldendal 2016
Målform: Bokmål


Hovedinnhold:
Leo kommer seint hjem fra skolen og oppdager at det står en svart bil i veien foran huset og sperrer all trafikk. En nabo står og sperrer fortauet og sier at Leo ikke kan komme forbi og gå hjem. Han sier at politiet har arrestert en mann. Leo sin far.
Leo har hatt en trygg tilværelse med kompiser og fotball, men merker raskt en endring når faren blir tatt av politiet. Bestevennen Roger er avvisende og i klassen vitses det med politibiler og at de vil leke politi og røver i gym timen for nå har jo klasse fått en ekte røver.

Moren begynner å forstå hvorfor faren alltid skulle ordne og fikse ting og jobbe ekstra om nettene. Leo forstår hvem som stjal klokka til Roger sin pappa i garderoben på fabrikken. Det går etter hvert opp for dem at nesten alt de eier er stjålet fra naboer og farens arbeidskollegaer. Til og med sykkelen som var en bursdagsgave er ikke betalt. Politiet henter alt.

Den lille familien opplever en krise. Faren er tatt for mange tyveri. Det viser seg også at han har satt Leo og moren i en veldig vanskelig økonomisk situasjon. Hytta som de har arvet fra morfar er blitt belånt og eies nå av banken. Faren har angivelig trengt penger for å spille på hest. Leo hater hester.
Moren mister deltidsjobben i kantina på fabrikken og de er ikke lenger ønsket som kunder i den lokale matbutikken. Naboen anklager de to for et nytt tyveri og det ender med en fysisk konfrontasjon som gjør at de må flykte fra bygda med hjelp av politiet. Kan Leo og moren starte et nytt liv et annet sted?

Språk:
Ingvaldsen bruker korte setninger og mye samtale.  Svarene i samtalene er ofte enstavelsesord og det gir en fortettet og dyster stemning. Følelsene blir ikke beskrevet, men de oppleves likevel veldig sterkt selv om de ikke uttales.
Emne: Familie, mobbing og sorg,
Alder: Fra 13 år og oppover

Vurdering:
Bjørn Ingvaldsen har selv vokst opp i Odda og kjenner til hvordan det er å bo på en plass der fabrikken nesten eier bygda og der alle tror de kjenner alle. Boka føles troverdig i beskrivelsene av miljøet rundt den lille familien. Den grå industribygda inneholder nysgjerrige naboer, fordommer, skadefryd og mobbing. Det er interessant å se hvordan folket i bygda ikke ser at faren også har stjålet ALT fra Leo, men bare er opptatt av sitt eget hat og lar det gå ut over de to som er igjen.
Små, varme glimt av vennskap og vennlighet gjør at livet ikke er helt uutholdelig for Leo og moren. Som når vennen Roger forstår at Leo ikke visste om hva faren hadde gjort og kommer med søsterens sykkel som erstatning for den politiet tok. Eller posen med matvarer som de finner på trappa når de må gå tomhendt hjem fra butikken siden de ikke får lov til å handle.
Leo får lite forklaring på hva som skjer med faren og hva den nye situasjonen vil bety for han og moren. Han er en smart fyr som vet hva han vil og skjønner derfor mye ved å observere de voksne. Han mestre r livet ved å gjøre seg lite synlig. Vi får også et innblikk i hvor vanskelig det kan være å snakke om følelser og hvordan voksne i krise ofte har nok med sitt eget sjokk og sorg.

Boka passer best for en moden leser og mange voksne vil ha stor nytte av den. Den kan absolutt anbefales!

Anmeldelse skrevet av Hilde Irene Tveit, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar