tirsdag 1. november 2016

Den gule dragen. Katt på ville veier

Skrevet av Tor Åge Bringsværd

Forlag/år: Ena, 2016
Målform: Bokmål

Katten Piau Shans første minne er at han befinner seg på en lastebil fullastet med andre katter. De er på vei til fine restauranter i Kina for å bli menneskemat. Han er bare en kattunge med et halsbånd med bokstavene ORGE på.  Lastebilen havarerer, mange katter rømmer og Piau blir reddet av den fryktede dragen Dingbang. De to flytter sammen og Piau får et godt liv i hulen til den gule dragen. Dingbang forvandler seg til et menneske når de besøker menneskenes landsbyer. På en markedstur i en landsby møter de Fen-Fang, en blå drage som Dingbang er forelsket i. Fen-Fang flytter inn til dem, det blir en fin tid og hver ettermiddag prøver de å lage egg i luften. Men Piau Shan tenker mye på lastebilen og alle kattene som er blitt menneskemat, og han får hjelp av dragene til å sette en støkk i menneskene. Sammen flyr de til Beijing og Den forbudte by. Her treffer de på katten Xiao som er mer enn åtte tusen år gammel. Xiau gir dem et middel de skal bruke for å gi menneskene en lærepenge.              

Språk:
Tor Åge Bringsværd har et levende og godt språk. Her er fine beskrivelser av så vel natur som følelser. Mye humor er innbakt i boka.

Emne:
Boka har flere emner. Et av dem er rettferdighet. Menneskenes dårlige behandling av dyr, maktmisbruk, sannhet og kjærlighet er andre. Boka er den første i serien Katt på ville veier.
Passer for barn mellom 8 og 12 år, tror jeg.

Vurdering:
Boka er velskrevet, den har et fint driv og leseren blir revet med i denne vakre fortellingen. Humoren er herlig gjennomgående i hele boka. Samtidig er det mye spenning og dramatikk her.

Anmeldelse skrevet av Elin Handeland, Berge barneskole, Lyngdal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar