onsdag 11. mai 2016

Ryktet

Skrevet av Ingeborg Arvola

Forlag: Manschou
Utgivelsesår: 2015
150 sider
Målform: Bokmål
Støttet av Leser søker bok
Skumring-serien

Ryktet forteller …
Nika går i 10. klasse. Hun har to kamerater som fjoller om det meste, ei mor som er tidligere narkoman og en eldre bror som har problemer med å kontrollere sinnet sitt. Nika er preget av at mora har brukt narkotika mens hun var gravid, men Nika er mer enn arven fra mor- hun er uredd og reflektert og rolig.
Nika er på ungdomsklubb med vennene sine, Gøy og Jon, og treffer en gutt, Tarjei, fra en annen skole. De snakker litt sammen og han setter seg ved siden av henne. Nika er litt nysgjerrig på Tarjei, men ikke alvorlig imponert.  I busskøen på vei hjem gir han Nika en klem, slik at alle ser det.

I løpet av natta sprer det seg ville rykter blant ungdommene i området: «Nika har prøvd seg på kjæresten til Anette K, de hadde nesten sex i bussdøra.» Ryktene sprer seg raskt på nettet og på Nikas mobil strømmer det inn stygge meldinger både fra den sjalu/rasende/ydmykede/krenkede Anette K. og fra andre som mener noe om de ugudelige handlingene som skjedde på klubben. Kameratene til Nika leser opp meldingene:

De skal få deg til å blø. De skal knuse skallen din med en stang av metall. Ingen tar typen til Anette K. ustraffet. 

Nika synes det er ekkelt med meldingene som strømmer inn på mobilen, men hun bekymrer seg mye mer for hva som vil skje med den engstelige mora og hva storebroren kan komme til å gjøre hvis han finner ut hva som foregår. Han har tidligere banket opp en gutt så mye at han sitter i rullestol og familien bor i tilrettelagt bolig.

Hva skjer med Nika når hun møter jentene som truer henne, og hva vil broren gjøre når han finner ut?

Imponerende godt driv i handlingen, det går fra det ene dramatiske høydepunktet til det neste, noe som er Skumringsseriens hovedpoeng. Anmeldelser på www.uprisen.no (ungdommer anmelder bøker) nevner spenningen som grunn for at de liker boka godt.
Brutaliteten hos jentene som skal ta Nika er skildret direkte og ærlig. Språket er like brutalt, og det samstemmer med de alvorlige temaene. Dette og måten volden og hetsingen er beskrevet på øker troverdigheten til boka. Det øker også alderen til leseren boka passer for. 
Beskrivelsene av hvor raskt ryktene spres og hvor mange fjær det blir av det lille uskyldige og romantiske (fint skildrede) møtet mellom Nika og Tarjei og hvor store konsekvenser det kan få er et tankevekkende og aktuelt tema for målgruppen.
Forfatteren lar Nikas tanker rundt dilemmaene og valgene hun tar, få plass i boka og gjør at leseren forstår hvorfor hun for alt i verden vil skåne familien sin fra ryktene om henne.

Hovedpremisset for bøker som er laget med støtte av Leser søker bok er tilretteleggelse. Denne boka har et enkelt språk. Sidene er satt opp med mye luft mellom linjene. De korte avsnittene og setningene gjør boka enklere å lese, og er fint for ungdommer som trenger lettere tekster, men kan oppleves som om den har en stakkato rytme for unge som ikke har leseutfordringer.

Dette er absolutt en bok for ungdomsskoleelever. Hetsing og mobbing over mobil og sosiale medier, rykter, familietilhørighet, virkninger av rusmisbruk, vennskap er temaer som belyses i boka uten at den er preget at å være politisk korrekt og har ønsker om å oppdra. Den gir muligheter for ettertanke og refleksjon.
En innvending, som ikke går på bokas innhold, er forsiden. Dette er en feil som ofte begås av forlag som gir ut bøker til denne målgruppen. Hvis de vil få flere lesere, må de slutte med å lage slike cover på utgivelsene sine. Denne forsiden er dessverre ikke bra nok, illustrasjonene ser billige ut og skremmer vekk lesere.

Velg «Ryktet» av Ingeborg Arvola hvis du vil:
Lese en god spenningshistorie med enkel tekst.  I tillegg får du møte en hovedperson som lever i en klassisk «ungdomsboktilværelse» (problematiske foreldre/søsken++) uten at det er stereotypisk eller du får følelsen av å ha lest det hundre ganger før. Ingeborg Arvola har laget en hovedperson som har flere lag og er en ekte ungdom: Hun er litt tøff, litt redd, litt forelsket, hun har litt av alle de følelser man kan ha når man går i 10. klasse.

De universelle ungdomsfølelsene man har om man var 15 år i 1995 eller i 2016.

Jeg ser for meg at dette blir en hit på ungdomskolene!

Skrevet av Linn H. Alexandersen, KKG VGS

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.