onsdag 11. mai 2016

En glo i asken: Elias og Laia 1

Skrevet av Sabaa Tahir

Forlag: Fontini
Utgitt: 2016 (ultimo april)
Språkform: Bokmål

Innhold:
Boka har tre hovedpersoner med to jeg-personer. Elias og Laia har annet hvert kapittel gjennom hele boka. Den tredje hovedpersonen er Helene. Elias og Helene er snart ferdig med opplæringen sin i Militantenes Imperium, hvor det er kun de siste fire Prøvelsene som gjenstår. Elias har vært på Svarttind skole, et militærakademi, siden han var 6 år. Nå er han snart 20. Elias er den beste soldaten, men også den mest uvillige. Aller helst vil han rømme fra Svarttind og bli fri.
Laia tilhører folket og blir med Motstandsbevegelsen etter at hennes besteforeldre har blitt brutalt myrdet i sitt hjem og hennes bror Darin er bortført av Militantene og en Maske. Hennes bror Darin har vært spion for Motstandsbevegelsen og blir satt i fengsel, på dødscelle blir vi fortalt. For å redde Darin må hun bli spion. Hun skal spionere på den mektige og nådeløst brutale Kommandanten, lederen av militærakademiet på Svarttind. Laia blir solgt som "slave" til Svarttind, siden Kommandanten trenger en ny slavejente. Den forrige overlevde i kun 14 dager.
I boka er det de fire Prøvelsene som får mest oppmerksomhet. Fire Aspiranter, Elias, Helene, tvillingene Marcus og Zak skal slåss med livet som innsats, bokstavelig talt, for å vinne. Den som taper må dø.  Hvordan Laia og Elias møter hverandre og hva slags forhold Elias og Helene har er den andre hovedingrediensen i denne første boka i trilogien om Elias og Laia. Hvilken belønning den vinnende Aspirant eller Maske får og hvem som er gloa i asken – les selv og bli betatt.

Handlingene skjer i et fantasyunivers med trekk av mytologi som minner litt om midtøsten og litt gamle romerske kulturtrekk. Her finnes det fantasivesener som djinner, efriter, augurer og ghouler. Ingen av de menneskelige personene i boka har superkrefter eller overnaturlige evner.

Emne:  Fantasy, tvekamp, motstandsbevegelse, militærdiktatur, disiplin,  kjærlighet, svik
Språk: Rikt språk, flyter lett og er overbevisende godt oversatt av Heidi Sævareid. Språket er så levende, gir en god innlevelse og er nok en av hovedgrunnene til at boka har blitt en megahit i USA. solgt til 24 land og Paramount har kjøpt filmrettighetene. Film blir det – garantert.

Alder:  14 år og oppover. Gjerne voksne fantasyelskere.

Vurdering:  En drivende god fantasyhistorie, overbevisende fortalt og styrken ligger i et godt språk og er en skikkelig pageturner. Vi kommer til å høre mer om Elias og Laia og Sabaa Tahir.

Anmeldelsen er skrevet av Torvald Hellum, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar