onsdag 11. mai 2016

Carry on: The rise and fall of Simon Snow

 Skrevet av Rainbow Rowell

Forlag: Panmacmillan Forlag
Utgivelsesår: 2015
Antallsider: 517 s.
Språkform: Engelsk

Hovedinnhold
Simon Snow er «the chosen one», og går sitt åttende og siste år på Watford School of Magicks. Han er den kraftigste magikeren i sin generasjon, og det er sagt at han vil være den som blir kvitt den onde magikeren «the Insidious Humdrum».  Da er det synd at Simon ikke føler at han kan kontrollere magien sin veldig mye. Han merker magien sin, den er veldig kraftig, men i stedet for å kunne kontrollere den gjennom trylleformler, så kommer den som oftest i store bølgeslag da Simon har store emosjonelle utslag, slik som når han er sint, stresset, truet osv.
Simon har opplevd mye i løpet av de syv årene han har gått på Watford, han har sloss og drept drager og andre magiske ting, og han og bestevennen Penny ble på slutten av syvende året bortført av Humdrum, men klarte å komme seg unna, og ble straks sendt på sommerferie av rektoren på Watford, «the Mage», som også er en slags veileder og farsfigur for Simon.  Den foreldreløse Simon bruker sommerferien på å lure på hvordan han skal bekjempe denne onde Humdrum. Da han kommer tilbake til Watford er ting litt kaotisk. Simon er glad for å være tilbake, og glad for å treffe Penny igjen, men så kommer «the Mage» og vil at Simon skal gjemme seg fra Humdrum og fullføre sin utdannelse og trening slik. Simon vil ikke dette i det hele tatt og nekter, og får lov til å bli under tvil da han nesten sender ut et magisk bølgeslag i sin frustrasjon.
Kjærlighetslivet til Simon går heller ikke så bra, da rett før Simon og Penny ble bortført av Humdrum, så de Simons kjæreste Agatha i skogen mens hun holdt hender med Simons romkamerat og absolutte nemesis Baz. Simon er i det hele tatt litt forvirret, og det blir ikke hjulpet av hans massive nysgjerrighet over hvorfor Baz ikke har returnert til skolen for å ta det siste skoleåret. Hvor er han? Og hvorfor føler Simon at det er noen på rommet hans, som han ikke kan se?

Språk: Engelsken er lett og ledig og veldig ungdommelig. Bør fremdeles være nokså god til å lese engelsk for å lese denne boken. En del banning i løpet av boken.
Emne: Magi, tenåringsliv, vennskap, kjærlighet
Alder: Boken passer for gode engelsklesere i alderen 14 og oppover.

Vurdering:
Carry on er en spennende, morsom og sjarmerende historie satt i et magisk univers som har klare paralleller til Harry Potter-universet, men som likevel har sin egen unike vri. Her er trylleformler ikke på latinsk, men helt dagligdagse ordtak slik som «Hurry up!», eller kjente rim eller regler, eller kjente popkulturfraser, slik som «Open sesame» som gjør at denne historien har en salig blanding av popkultur og magi. Du kan ha en bærbar pc eller en mobil, men fremdeles foretrekke å sende brev via fugler. På Watford er det ikke unike magiske sporter, her spilles blant annet fotball og lacrosse, og Agatha, Simons kjæreste driver med hestesport. Jeg likte godt disse blandingene av magi og det man kjenner selv, og det gjorde universet gøy for meg å utforske.
Vi blir også godt kjent med karakterene da hvert kapittel er fra en av karakterenes synspunkt, og jeg føler at dette ga meg et bedre og mer utvidet syn på historien da man vet mye mer om de forskjellige karakterenes synspunkt og motivasjoner. Vi blir best kjent med Simon, Penny og Baz, og de er flotte karakterer, kompliserte, interessante, morsomme og sarkastiske, jeg ble skikkelig glad i dem. Selve plottet som driver historien likte jeg også godt, jeg følte historien hadde en god slutt som ga mening.
Jeg vil anbefale denne boken til både gutter og jenter som liker fantasy, til de som kunne tenke seg noe lignende Harry Potter, men ikke helt det samme, og til de som liker de «store følelse» bøkene til John Green, David Levithan og andre lignende forfattere, som kunne tenke seg å prøve noe fantasy.


Anmeldelse skrevet av Tina Øyna, Tangen VGS. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar