onsdag 18. november 2015

Svartle


Skreveet av Håkon Øvreås
Illustrert av Øyvind Torseter

Utgitt på Gyldendal 2015. 194 s. med fargeillustrasjoner.
Boka Svartle er andre boken om trioen Svartle, Brune og Blåse. Første boka heter Brune, og kom ut i 2013. Selv om denne boken handler om samme gjengen, kan den fint leses frittstående.

Boka handler om barna Atle, Rune og Åse, men mest om Atle. Disse har en hemmelig identitet som superheltene Svartle, Brune og Blåse. Dette er ikke superhelter med superkrefter, men vanlige barn som har en hemmelig klubb.

Det har kommet en ny jente til bygda, og gjengen bestemmer seg for å spionere på det gamle meieriet der jenta har flyttet inn. Samtidig har ordføreren vunnet førstepremie for en av hønene sine og kommet i lokalavisen for dette.

Atle bestemmer seg for å tjuvlåne ordførerens høne, for senere å levere den tilbake. Han håper på den måten å komme i lokalavisen og bli berømt. Det vil hjelpe på mye om han blir berømt, tror han.

Tjuvlånet går ikke helt som planlagt og det blir en masse forviklinger som gjengen blir blandet inn i før Atle til slutt kommer i avisen. Og heller ikke dette blir som han hadde tenkt…

Mange av forviklingen i boken og det som gir boken spenning kommer av de mange små og store løgnene og som Atle og andre i boken vikler seg inn i. Man skjønner ofte at dette kommer til å bære galt av sted, og det gjør det. Men forviklingene ender godt, om enn ikke slik Atle hadde tenkt seg.

Historien er spennende har mye humor en god progresjon. Den blir også løftet frem av de svært gode illustrasjonene som ikke bare understøtter historien, men som også forteller mer enn det som kommer frem i teksten og understøtter humoren. Boken handler mye om vennskap og samhold men forteller samtidig, på en underfundig måte, at berømthet er ikke alt.

I løpet av historien blir man også glimtvis mer kjent med den nye jenta, og man aner at også her er det mye som ikke er helt som det gis uttrykk for. Dette avsluttes i boken på en måte som gjør at det vil overraske meg om ikke det kommer en bok nummer 3 som forteller mer om henne, og om tittelen på en slik bok blir "Blåse" blir jeg ikke forundret

Forlaget har plassert boken i aldersgruppen 6-9 år, men dette kan sikkert strekkes oppover noen år også. Språket er enkelt men godt. Boken vil egne seg godt til høytlesing og til barn som vil ha litt spenning, men ikke for mye. Den kan sterkt anbefales.

Anmelder er Roger Dyrøy, Vest-Agder fylkesbibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.