onsdag 18. november 2015

Jegeren: En fortelling fra skogen

Skrevet av Per Dybvig

Cappelen Damm, 2015Hovedinnhold:

Dette er en fortelling fra en helt uvanlig skog.

Boka begynner med setningene» Det var her de bodde. King var den eldste og eneste igjen av sitt slag.»

Vi blir tatt med inn i en skog full av muterte, menneskelige dyr og rare mennesker. Blomster og trær er annerledes, her lever naturen sitt eget liv. Rollene er forskjøvet, og beboerne lever side om side. Verden står overfor et skille. Det er uklart hvem som er jegeren og hvem som er byttet.

Historien fortelles med en eller to setninger på hvert oppslag. Illustrasjonene forteller også historien om hvordan det er å leve i denne skogen. Vi ser hvordan de går rundt med skytevåpen, samler seg for å spille steinspelet og setter opp feller.

Historien er ikke kronologisk og sammenhengende, og den er vanskelig å gjenfortelle. Vi får små snutter av livet deres på hvert oppslag:

-Våtharen kom vassende oppetter elva. Han hadde ikke vært på land siden vaktbua tok fyr.

-Elvsula hadde knekt foten med vilje.

Vurdering:

Flotte og detaljerte illustrasjoner. Lite tekst, det er illustrasjonene som gjør boka til en blanding av eventyrfortelling og mafiahistorie. Vi blir dratt inn i denne rare, surrealistiske verdenen der ingenting er som i virkeligheten. Dyrene går på to med trær ut av hodet, de fleste går rundt med skytevåpen, og hvem har vel hørt om brettblomst og feik-tre?

Boka er fascinerende, dyster og full av uro. Den er krevende og full avstemninger. Per Dybvig har skapt et unikt univers med denne boka. Den skaper motstand, og den er vanskelig å bli ferdig med. Historien er vanskelig å få tak på, men det er en vakker bok som anbefales, om ikke annet så for tegningenes skyld.

Språk: Korte setninger og godt språk. Lite tekst på hvert oppslag. Teksten underbygges av illustrasjonene.

Emne: Natur, samfunn, miljø.

Alder: Bildebok fra ca. 12 år. Jeg tror eldre ungdom og voksne har mest glede av den.

Anmelder er Ingunn Greibesland, Songdalen bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar