onsdag 18. november 2015

Fordi jeg elsker deg

Skrevet av Helene Uri
Forlag: Cappelen Damm 2015
Målform: Bokmål
Emne: Manipulering, mishandling, forelskelse, svik.
Passer for 13 år og oppover


Tittelen på boka, «Fordi jeg elsker deg» med kryss over, og baksideteksten gir oss kraftige hint. Og ikke minst bokas aller første få og urovekkende setninger, levner ingen tvil; historien Elin skal fortelle, fra en rullestol, er ingen fin historie.


Elin går på videregående. Ho har aldri hatt kjæreste, før hun en fredag ved en tilfeldighet, treffer Fredrik og blir fullstendig sjarmert. For hvilken storsjarmør! Alle lar seg sjarmere, alle venninnene til Elin og ikke minst mamma. Fredrik er utrolig kjekk, fint kledd, veltalende og hyggelig. Men her er det noe som skurrer, og når noe virker som at det er for godt til å være sant, så er det som regel det. For Fredrik er i tillegg veldig, veldig overbevisende. Så overbevisende at hun på tirsdag allerede har rukket å vise seg i undertøyet, kysset med han, endret statusen på FB til «In a relationship» og ligget naken i senga med han. Og når de truende SMS-ene fra Bjørn begynner å tikke inn, får man for alvor følelsen av at noe fryktelig galt kommer til å skje.

Når Elin begynner å fortelle er det ingen romantisk og søt kjærlighetshistorie. For selv om Elin lar seg forføre og blir forelska, er teksten full av små creepy detaljer som gir et frampek mot denne vonde slutten som vi vet kommer. Innimellom er det også avsnitt hvor hun tydelig i etterkant har tenkt og forstått hvor gale tingene egentlig var. Språket flyter lett, det er en del dialoger, og ikke minst spenning som handler mye om hvem som blir årsaken til Elins grusomme opplevelser; Fredrik eller Bjørn.

Historien til Elin er ikke enestående. Slik som dette skjer. Men man blir allikevel sittende igjen etterpå å tenke over hvor skremmende det er at en normal, oppegående, skoleflink jente kan bli et slikt offer og miste seg selv fullstendig. Dette er en viktig bok for både gutter og jenter i ungdomsskolen og videregående. Anbefales!

Anmeldelse skrevet av Jannicke Usterud, Vennesla bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.