onsdag 6. mai 2015

Verdens verste rektor


Av Marius Horn Molaug
Gyldendal 2014
Bokmål
104 sider

 «Jeg klarte ikke å ta øynene vekk fra vortene hans. Digre, skrukkete rosinvorter med hår på tuppene. De så giftige ut, som paddevorter. Klassen var samlet i gymsalen for siste gymtime før svømmedagen. Vi tørrtrente på livredning, og rektor hadde tatt av seg på overkroppen for å gjøre øvelsen så realistisk som mulig. – OM EN UKE ER DET SVØMMEDAGEN, DA ER DET ALVOR! LIVREDNING HANDLER OM LIV OG DØD!» Slik starter Marius Horn Molaug sin premierte bok VERDENS VERSTE REKTOR.

Ruben går i femte klasse og gruer seg vilt til dagen som snart kommer. Han kan ikke svømme og i tillegg er han livredd rektor. Det virker helt umulig for ham å oppfylle kravene til svømmeknappen: Å svømme 25 meter. Dykke ned til bunnen av bassenget og å redde rektor. Sammen med bestevennen Kent må han komme opp med en plan for å unnslippe, eller aller helst stoppe, svømmedagen.

Og det er det boka handler om – Rubens fortvilelse og guttenes kreative ideer for å kunne unnslippe eller stoppe det hele. Og tida går. Kanskje det er lurt å bli syk, så syk at han slipper det hele? De lager seg en lang sykdomsliste. «Dette er ikke lett, sa Ruben. – Hvor får man tak i sykdommer? Man kan liksom ikke bare gå i butikken og kjøpe en sykdom. – Hva om det fins noen helt perfekte sykdommer som vi ikke vet om, sa Kent. –Tenk om det går an å få rektorfluensa eller svømmeskolefobi». Han gjør om på stemmen sin og later som om han snakker i telefonen: «Beklager, rektor, men min sønn Ruben har fått kronisk rektorfluensa og dobbeltsidig svømmeskolofobi med vannblemmer og svømmehud over hele kroppen. Han kan dessverre ikke komme på skolen mer i sitt liv. Ha det».

Boka har tretten korte kapitler og en overraskende slutt. Jeg tror ikke ulykkestallet 13 er tilfeldig valgt. Hele tiden klippes dagene og timene som er igjen til denne ulykksalige årlige begivenheten kortere og kortere. Kapittel 13 starter slik: 0 dager igjen!!!!!!!!!!!!! Her er til og med rød farge tatt i bruk for å forsterke det hele.

Innimellom guttenes ville påfunn som fører dem til både barnehage og aldershjem for å bli syke får Ruben tilfeldigvis vite om rektors egen hemmelighet. Han har hamsterallergi. Da er det bare én ting å gjøre. De må gi ham en HAMSTEROVERRASKELSE – før svømmedagen!

Forfatter Marius Horn Molaug er glad i humor. Han mener at humor er det viktigste av alt og at det er slitsomt dersom en skal ta alt seriøst. Han må ha humor og lek i hverdagen for å trives – og det gjør han, som redaktør for Donald. Jeg har latt meg fortelle at ideen til denne boka begynte med rektorskikkelsen og at Molaug tror det finnes en touch av rektorangst i oss alle – og den følelsen er det gøy å tulle litt med. Det gjør han så absolutt i denne boka.

Tegneserieredaktøren og barnebokforfatteren Molaug er opptatt av å fortelle visuelt underholdende historier. Sammen med illustratør Kristoffer Kjølberg har han absolutt klart det. De mener at kombinasjonen tegninger og tekst er viktig for å vekke lesegleden hos barna, særlig guttene. Det tror jeg de har rett i.

Språket er lett og ledig med korte setninger. Det er humoristisk og inneholder flere ganger overraskende vendinger. Forfatteren har bakt inn geografi og historie på finurlige måter. For eksempel får vi se bilder av rektors rektorforfedre som henger i glass og ramme i skolens aula. Her finner vi blant annet rektor Judasen, rektor Hårfagresen, rektor Svartedausen, Draculasen, Napoleonsen, Skrikesen og rektor Hitlerud – alle med graverte gullplaketter med navn og årstall som henviser til virkelighetens verden.

Som nevnt er det Kristoffer Kjølberg som står for illustrasjonene. De er enkle, humoristiske strektegninger for det meste i svart/hvitt. Der farger er tatt i bruk er det for å understreke budskapet. Nevnte rektorportretter har fått flotte rammer og sterke farger. Svømmeeggene under er gjenkjennelige oransje og rødt/grønt benyttet for å bekrefte hva som er rette eller gale grep i livredningssituasjonen. Tegningene minner om tegneserier og snakkebobler er mye brukt. Det gjør både tekst og tegninger lette å lese.


Selv om boka først og fremst er morsom, og målgruppen er de unge, er det mye for voksne her også. Samtidig tar den opp temaer som er viktige. Deriblant skole og lærere. Gode lærere og dårlige, og her en ekstremt ufordragelig rektor. Ja, en riktig slem en som absolutt burde «settes i skammekroken». Med sin humor gjør forfatteren på en måte nettopp det.

Forlaget har satt aldersanbefaling fra 6-9 år. Min testleser, en gutt på 10, likte boka veldig godt!
Boka har ellers vunnet Grafills gullmedalje i 2015 i kategorien Skjønnlitteratur Barn og ungdom.  (Grafill er en norsk interesseorganisasjon for utøvere og studenter innen visuell kommunikasjon).  Juryens kommenterer boka slik: «Gjennomtenkt og morsomt fra perm til perm. God flyt mellom tekst og tegning, boken oppleves som lett å lese, samtidig som den bugner av innhold. Fint med gjennomgående begrenset fargebruk i illustrasjonene, som gjør at noen detaljer fremheves».

VERDENS VERSTE REKTOR kommer snart til å få sine oppfølgere. Forlaget røper allerede nå at til sommeren kan vi bli med Ruben og Kent på VERDENS VERSTE FERIE og VERDENS VERSTE JUL slippes til høsten. Det gleder jeg med til.

Anmelder er Kirsten Moi Øvstedal, Flekkefjord bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.