onsdag 6. mai 2015

Tom Gates: min geniale verden

av Pichon, Liz
Aschehoug, 2015

Innhold: Tom Gates er ca 10-12 år gammel. Han bor sammen med mor, far og storesøster Delia. Han har besteforeldre i nærheten som de går på besøk til eller som besøker dem. Han har en bestekamerat, Derek, som han har startet et band sammen med. Bandet heter Dog-Zombies. De øver litt, men ikke så veldig energisk. Mye av tiden går med til å spise karamellkjeks som er det beste Tom vet. Han er stor fan av bandet Dude 3. De kommer til byen – han må få med seg konserten! Tom kommer nesten alltid for seint på skolen. Han skylder på storesøster og skriver falske meldinger fra foreldrene. 

Tom er flink til å tegne og han tegner nesten alltid – i timene istedenfor å følge med og hjemme istedenfor å gjøre lekser. Tegningene går ofte ut over klassekameraten Marcus. Tom klarer stadig å legge inn tekst til tegningene om at Marcus er en idiot og tegner han som mus, som hjort eller som en sleip frosk. Læreren påpeker stadig at han fortsatt venter på Toms oppgave, en omtale av noe han har sett eller lest. Hovedhobbyen er å plage storesøster: sitte ekstra lenge på do eller å gjemme solbrillene hennes. Han er interessert i Amy, en jente i klassen, men får liten respons. Han klager på alt og alle: lærere, klassekamerater, foreldre, bestemor som lager underlig mat (pizza med bann), onkler, fettere….
.
Språk: Når boken liksom skal være dagbok for en ca 12 åring er språket deretter, altså ikke mye å skryte av.

Emne: Skolehverdag, mobbing, familie

Boken passer for: 9-12 åringer

Vurdering: Dere har kanskje forstått det for lenge siden, men jeg likte ikke Tom Gates. Når barna bare leser Pingle.., Duste.., Donut.., etc, får de lesetrening, men de lærer ikke akkurat noe godt språk. Vi må få dem på sporet av noe bedre!

Tom Gates er en skikkelig ufyselig guttunge, en stor egoist som elsker å plage andre. Han mobber Marcus i klassen hele tida, uten at noen stiller spørsmål ved det, han tegner og skriver stygge kommentarer om lærerne, noe han får brev med hjem om en gang. Han klager på alle i familien, på lærerne, kommer for seint på skolen, følger dårlig med i timen og gjør nesten aldri lekser. Det er nok ment å skulle være morsomt, men er det ikke. Jeg er glad jeg ikke har noen som Tom i min familie!

Anmelder er Else Marie Nesse, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.