onsdag 6. mai 2015

Jenta fra Mars

av Anna Woltz og Vicky Janssen
Oversatt av Bodil Engen
Cappelen Damm
160 s.
Bokmål.

Innhold:
Vi får høre den sterke historien til Evy, som var født Evert, men som visste helt siden han var 3 år gammel, at han egentlig skulle vært jente. Å leke husmor og kle opp barbiedokker er det gøyeste han vet, men blir sett stygt på av foreldrene. Følelsen av å være i feil kropp blir bare sterkere og sterkere ettersom han blir eldre, og vi får lese om Everts lange og harde kamp for å bli Evy, den personen hun var ment til å være.

Språk:
Lett og ledig språk, ungdommelig. God oversettelse.

Emne:
Transseksualitet, Familie, Identitet, Vennskap, Mobbing

Boken passer for:
Boken passer nok best for ungdommer 14/15+. Er litt banning, og tar opp litt «voksne» temaer som for eksempel sex, festing, og snakker åpent og detaljert om operasjonene Evy går gjennom for å bli jente. Kan passe godt som høytlesnings/diskusjonsbok i en klasse.

Vurdering:
Dette er en veldig god bok. Man heier på Evy, og hennes kamp for å bli den jenta hun alltid har følt hun har vært. Historien hennes er til tider både frustrerende og hjerteskjærende å lese om, men samtidig beundrer jeg henne for hennes jernvilje. Hun står imot alle som mobber henne og sier at hun tar feil av seg selv, og skaffer seg venner som støtter og hjelper henne. Boken er dønn ærlig om det som skjer med Evy, men er samtidig skrevet med en varme og humor som gjør det til en lettlest og engasjerende historie.  Alt i alt en god, lettlest bok om et viktig tema. Anbefales på det varmeste!

Anmelder er Tina Øyna, Tangen vgs
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar