onsdag 6. mai 2015

Dager med blå himmel

av Jennifer Niven
Målform: Bokmål

Hovedinnhold: Finch og Violet går begge siste året på videregående. De blir kjent med hverandre, seks etasjer over bakken, da de begge har klatret opp i klokketårnet på skolen for å hoppe i døden. 

Finch er skolens raring. Han gjør som han vil. Han går hvor han vil, når han vil. Han kler seg som han vil. Bryr seg ikke om hva andre mener. Han har to gode venner som tar ham for den han er. Uansett hvem han velger å være fra dag til dag. For slikt gjør Finch, han bytter utseende og personlighet når det passer ham. Nå og da blir hodet til Finch så kaotisk at det svartner for ham. Han klarer ingenting og da blir han borte fra skolen. Foreldrene vet ingen ting, ved hjelp av søsteren har han klart å skjule hva som skjer i livet hans. Han har flere ganger villet ta livet av seg, men det går i bølgedaler. Etter nok en tur i klokketårnet møter han Violet.

Violet Markey er en av de populære jentene. Hun er cheerleader og har vært kjæreste med Ryan Cross, skolens baseballstjerne. Hun er pen og flink på skolen. Men for ett år siden var hun i en bilulykke, hvor storesøsteren døde. Violet føler seg skyldig og klarer ikke å leve videre uten Eleanor. Hun orker ingen ting, hun har gitt opp skrivingen og hun er redd for biler. Vil helst gå eller sykle dit hun skal. Hva som helst for å slippe å kjøre. En dag blir det for mye for henne, hun klatrer opp i klokketårnet. 

Finch klarer å hjelpe Violet ned fra klokketårnet og han blir fascinert av henne. Han vil vite alt om henne og bli bedre kjent med henne. Han klarer å komme på gruppene med henne i et skoleprosjekt. Violet er takknemlig for at Finch reddet henne, men hun vil ikke at noen skal få vite kva hun egentlig gjorde i klokketårnet. Da klassekamerater antar at det var hun som reddet Finch korrigerer hun dem ikke. I Begynnelsen vil hun ikke ha noe med Finch å gjøre. Hun har nok med sine egne problemer og trenger ikke å inkludere Psyko –Finch i livet sitt. Finch er ikke den som gir seg så lett. Han er også på sett og vis den eneste som ser ut til å forstå Violet og hvor vanskelig hun har det. Sakte men sikkert blir de to bedre kjent og kan knapt være fra hverandre, men så oppdager Violets foreldre hvorfor Finch blir kalt for Psyko-Finch.



Språk: Lett og muntlig språk.

Emne: Mobbing. Selvmord. Mental helse (bipolar lidelse). Døden. Tap. Skillsmisse. Kjærlighet.

Alder boka passer for: 13 år og oppover. Både gutter og jenter.

Vurdering: Denne boka hadde mange lag og det tok litt tid å komme under huden på begge karakterene. Finch er en underlig skrue, men jeg klarte like vel ikke å la være å falle pladask for ham. Jeg ville både ham og Violet alt godt. Boka var full av følelser. Den rørte meg veldig. Selv om den grensa over til den mørke siden innimellom så var det lyspunkter og humor. Galgenhumor på sitt beste. Boka tar selvmord på alvor og bak i boka er det et viktig etterord fra forfatteren, informasjon om selvmord og kontaktinfo til diverse organisasjoner. 

Anmelder er  Caroline L. Gabrielsen, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.