søndag 23. november 2014

I dag er den siste dagen i resten av ditt liv

Av Ulli Lust
No Comprendo Press, 2011
Bokmål, oversatt fra tysk av Ute Neumann
Originaltittel: «Heute ist der letze Tag vom Rest deines Lebens»

Innhold
I denne selvbiografiske tegneserien møter vi 17-årige Ulli. Ulli er blitt pønker og bor sammen med venner i pønkemiljøet i Wien. Foreldrene vil at hun skal flytte tilbake hjem, og begynne på skole, men Ulli er ikke interessert i dette. Hun vil oppleve nye ting!  Hun og venninnen hennes Edi bestemmer seg for at de er lystne på å oppleve Italia, og bestemmer seg for å snike over grensa.

Der reiser de gjennom Italia på et ganske magert budsjett, og Ulli opplever både mange positive og negative ting om det å reise som en ung jente med lite erfaring. Tigging, vennskap, seksuelle opplevelser og misbruk, samt mafiakjennskap og Ullis første (og siste) opplevelse med narkotika, er bare noe av det Ulli deler med oss lesere.

Språk:
Boken er solid oversatt, og språket er enkelt og lettfattelig å forstå. Oversettelsen flyter bra. Teksten er delt opp i Ullis tankebokser, og dialogbobler, som funker fint.

Emne: Ungdomstid, reiseskildringer, seksuelt misbruk, narkotika

Boken passer for:
Denne boken ville jeg anbefalt til 15-16 åringer som gjerne vil lese tegneserier om forskjellige opplevelser man har som en ungdom. Vil nok ikke gå lengre ned enn det, da det er ganske eksplisitte temaer som blir tatt opp, prostitusjon, sex generelt, en del banning og narkotikabruk.

Vurdering:
Dette er en humoristisk, varm, men også ærlig og ikke-dømmende bok om en jentes reiseopplevelser tatt fra en liten periode av livet hennes. Tegneserien er tegnet på en relativt minimalistisk måte, men med svært ekspressive tegninger, spesielt når Ullis følelsesliv blir skildret i boken. Det er også god bruk av språklige bilder, spesielt rundt seksuell trakassering, som er et viktig tema som blir skildret i boken. Det er heller ikke mye farger i boken, en dus grønnfarge, sort og hvitt er den gjennomgående fargepaletten som brukes, hvilket gir tegningene en til dels grumsete effekt, hvilket passer med pønkermentaliteten Ulli er i på det tidspunktet av livet hennes. Fargebruken er også brukt til stor effekt, rundt skildringene av Ullis angst etter å ha blitt voldtatt i et båthus. Alt i alt er det en sterk leseropplevelse om en ung jentes fysisk og mentale reise.

Tina Øyna, Tangen vgs

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.