mandag 12. mai 2014

Trollskallen

Av Alexander Løken
Cappelen Damm 2014
Bokmål
Sjanger: FantasyVi er i Kristiania våren 1887. Edvard Frost er 14 år gammel og jobber som løpegutt for kjøpmenn i byen. Han er barnehjemsbarn og sannsynligvis foreldreløs. Det antydes at barnehjemmet er grobunn for kriminelle guttegjenger, men Edvard velger å holde sin sti rein. Med sitt strie mørkegrå hår blir han lagt merke til. Han blir regnet som pålitelig, og det er vel derfor han får et spesielt og meget hemmelig oppdrag: En pakke skal leveres til historieprofessor Rüdiger Wolf, ekspert på myter og overtro. I pakken er et sølvskrin, en «Sjelefanger» som professoren må ha for å jage en poltergeist som holder på å ta livet av ham. Skrinet blir også viktig for bokas videre handling.

Samme kveld får professoren et oppdrag: Sammen med en Frederik Lazarus blir Wolf sendt ut på en ekspedisjon til Østerdalen der det er funnet en diger hodeskalle, trolig fra et troll. Edvard blir med som professorens assistent. Oppdragsgiveren er den styrtrike og meget spesielle Lucian Leopold Mink, best kjent som Samleren. Oppdraget: Få bekreftet at det er en trollskalle og helst finne et levende troll. Som assistent får Edvard den ærefulle oppgaven å bære skrinet med trollskallen i.

Ekspedisjonen blir langt fra ufarlig. Lokale folk må vise vei og ikke alle er like begeistret for dette. Datter til han som fant skallen heter Alma, og hun blir en viktig brikke i den lange og omstendelige jakten på troll.
Finner de troll? Ja, det gjør de så absolutt. Underjordiske vesener som vi kjenner fra norrøn mytologi og eventyrene dukker også opp. Det blir spennende, dramatisk og ganske underholdende.

Emner: Norrøn mytologi, troll, norsk natur, overtro.

Boka er spennende, men det er mye å forholde seg til. Det krever en god leser, og jeg ser som en forhåpentligvis våken leser en del «huller» i fortellingen. Men jeg kjente lukten av våt og fuktig skog og så for meg ville fjell og bratte daler. Det skal forfatteren ha. Jeg får ikke helt tak på personene og kunne særlig tenke meg å bli mer kjent med Edvard.

For gode lesere fra 11-12 år og oppover.

Hanne Dahll-Larssøn, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar