mandag 12. mai 2014

Herr Kristoffs arv

Av Chris Columbus og Ned Vizzini.
Cappelen Damm 2014
Boken er oversatt til bokmål av Halvor Kristiansen


Hovedinnhold:
Boken handler om søsknene Walker: Cordelia (15 år), Brendan (12 år), og Eleanor (8 år), som flytter inn sammen med foreldrene i det gamle Kristoffhuset, et hus bygd på påler på stranden.

Barnas første møte med huset blir en skummel affære for Brendan. Han ser en skikkelse i hagen som sier: ”Dere hører ikke hjemme her” (s. 32). Familien får snart møte denne skikkelsen, herr Kristoffs datter, som omtales som Vindheksa. Vindheksa er svært gammel og har magiske evner. Hun skader familien, og barna blir foreldreløse.

Huset er forhekset, og blir plutselig forflyttet til en stor skog. Snart dukker det opp ulike figurer, blant annet krigere og en pilot som heter Will. Felles for disse er at de er skikkelser i romaner som herr Kristoff har skrevet. Han var nemlig en forfatter, med sans for svart magi.

Cordelia, Brendan og Eleanor skjønner at de er fanget i en bok av denne mannen. Will blir barnas venn, som redder dem fra krigerne. Men snart dukker Vindheksa opp igjen. Like skummel denne gangen. Hun viser dem et hologram med et øye og to halvmåner utenpå: Boken om undergang og begjær. Hun vil at barna skal hjelpe henne med å finne boken som faren hennes har kastet en forbannelse over. Hvis ikke, skal de bli tilintetgjort. For å få tak i boken, må de følge sin egoisme og nytelsessyke. Boken dukker opp ulike steder, men ungene blir skremt av den, og tør ikke åpne den.

En koloss av en skikkelse, ”Kjempe-Jagger”, holder huset og slipper det. Plutselig flyter huset  på sjøen. Ungene finner en hemmelig gang og oppdager skjelett som blir levende. De blir overrumplet av sjørøvere fra et sjørøverskip, og det blir kamp. Snart er ungene i skipet, med Will som kaptein. De ankommer byen Tinz og blir der tatt til fange. Will blir drept, og en stor kamp utspiller seg. Vindheksa blir bekjempet. Eleanor får tak i den magiske boken og legger en ønskelapp i den. Med ett er søsknene tilbake til et normalt liv igjen, sammen med foreldrene og Will.

I epilogen fortelles det at Denver Kristoff planlegger neste trekk.

Språk
Språket i boken er levende og variert. Det er mange dialoger som er med på å beskrive hovedpersonene i boken. Det er også en del humor i dialogene.

Emne
Dette er en fantasy-bok, med hva det innebærer av overnaturlige krefter, dramatikk og skumle skikkelser. Vennskapet mellom søsknene Walker står sentralt. Barna bindes sterkere sammen som følge av alt de må gjennomgå, og de utvikler seg til å bli modigere, alle tre.

Vurdering
Boken passer for de som er 10 år og oppover. Den er på over 400 sider, så den passer best for en god leser.

”Herr Kristoffs arv” er en spennende og dramatisk fortelling fra begynnelse til slutt. Den er fengene og godt skrevet. Etter min mening er den litt langtrukken, og det blir i overkant mange kamper mot siste halvdel av boken. Illustrasjonene i boken underbygger ikke innholdet så godt som de kunne ha gjort. Men dette er absolutt en bok jeg tror mange vil ha glede av.

Kristin Merete M. Vikse, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.