lørdag 30. november 2013

Røversommer

av Siri Kolu
Mangschou 2013
Bokmål
235 sider

Hovedinnhold:
Familien til Vilja er på vei til bestemor. Det er sommerferie og i baksete sitter Vilja og søsteren Vanamo. Stemningen er heller dårlig. De to søstrene tretter og momser smågodt. Men så skjer det; bilen deres blir stoppa av en minibuss med heist sjørøverflagg. På finurlig vis blir smågodtet og Vilja røvet uten at foreldrene for avverget kidnappingen.


Dermed blir sommerferien for Vilja en skikkelig røverferiesommer sammen med familien Røverud. Egentlig pleier de ikke å røve barn, men nå trengte Røverudbarna selskap. Det tar ikke så lang tid før Vilja finner seg ganske godt til rette hos familien og sommerferien blir både gøyal og spennende. Det blir råkjøring langs de finske landeveiene, ville røvertokter og campingliv med tøys og tull. Og Vilja er lærenem og gjør nytte for seg. Der Røverudene gjør det meste på innfallsmetoden, er Vilja mer systematisk med planlegging og nedskrevne regler. Sommerens høydepunkt som hele røverklanen gleder seg vilt til er sommerfesten. Her møtes Finlands røvere og det festes og konkurreres i stor skala. Men Vilja føler nok litt på at hun egentlig ikke hører hjemme hos røverne. Hun vil hjem til høsten før skolen begynner. Vi aner at hun også er litt sår for at familien hennes ikke har gjort mer for å få henne tilbake. Vilja legger en plan og gjennomfører returen.


Vurdering:
En morsom tulle-tøyse bok. Gøy var den, men for meg ble det litt mye brøling, hyling og rampestreker. Jeg savna framdrift i den første halvdelen av boka. Forfatteren har vunnet både Finlandia Juniorpris og Finsk Barnebokinstitutts Laivakello-pris. «Fortellerstilen minner om både Roald Dahl og Astrid Lindgren!» står det bak på boka. Men der mangler det en del etter min mening.


Språk:
Boka er oversatt fra finsk av Tor Tveite. Jeg syns det var mye dialoger og mange voksne ord som egentlig blir for vanskelig for målgruppen (ett eksempel; fagforeningskontingentfradrag).


Emne:
Humor


Alder:
7 – 10år.


Liv Jorun Østerberg Askland, Kristiansand Folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar