lørdag 30. november 2013

Hulder

av Tonje Tornes
Første bok i Kire-serien
Gyldendal Norsk Forlag AS, 2013
Bokmål


Hovedpersonen i boka er 15 år gamle Erik. Fortellingen starter med at han og moren er på fjelltur i Sirdal, bygda hvor moren stammer fra. De hygger seg med matpause da en aner at alt ikke er som det skal. Moren ser og føler ting ikke andre kan sanse. Begge får en følelse av at noen iakttar dem. Erik blir rammet av en stikkende kulde. En mystisk og vakker kvinne, viser seg, kaller på Erik, og trekker ham viljeløst mot seg ved hjelp av navnet Kire. Moren prøver å redde ham og stikker en kniv i den overnaturlige kvinnen. Tilbake ligger en vanlig kvinne drept. Erik flykter i panikk, mens moren vandrer hvileløst rundt liket og insisterer på at kvinnen ikke er død. Hun blir innlagt på psykiatrisk sykehus i Tonstad.

Erik og faren flytter fra Kristiansand til Tonstad for å kunne være nærmere moren. Faren skal jobbe som bibliotekar og Erik begynne på ny skole. Moren har en gang sagt til Erik at de to er spesielle og at folk frykter det som er annerledes. Erik føler en spesiell kulde og han føler seg iakttatt på gården hvor de bor. En natt blir han lokket ut, og finner en lettkledd tiltrekkende hulderjente med hale, Flora, som holder til i skogen ved huset. Hun vil hjelpe Erik i kampen mot de underjordiske, som er ute etter ham. Flora har rømt fra sin mor, den onde Rosalin, som har sterke krefter og er på jakt etter Erik. Erik har evner de underjordiske har bruk for, så Erik kan ikke føle seg trygg.

På skolen er Erik ensom, men blir etter hvert kjent med et tvillingpar som også har spesielle evner. Sammen vil de finne ut hva som egentlig skjedde på den fatale fjellturen, og få moren ut fra psykiatrisk sykehus. Det ble aldri oppklart hvem den drepte kvinnen var. På sykehuset er også innlagt en klassevenninne av tvillingparet. Hun hører stemmer andre ikke kan høre. Er det stemmer fra underverdenen? En mystisk engelsk lærer dukker også opp. Hvorfor er han så opptatt av tvillingparet? Underlige og uforklarlige ting rammer de tre ungdommene.

Jeg synes boken er godt skrevet og lett å lese.
Hulder er en klassisk fantasy fortelling, som tar opp kampen mellom det gode og onde. Den henter inspirasjon fra norske myter og folketro. En finner igjen kjente vesener fra norske eventyr. Handlingen er lagt til sørlandsbygda Sirdal, så her er steder vi sørlendinger kan kjenne oss igjen.

Boken kan anbefales for elever på ungdomstrinnet, ca. 13 til 15 år.

Det er en spennende bok. Den beskriver ungdomsmiljøet i en bygd på landet, samtidig som den har en fortelling om overnaturlige ting som rammer enkelte av ungdommene. At det brukes kjente vesener fra vår folketro, slik som hulder, alver m.m. gjør boken ekstra spennende. Forfatteren lager gode beskrivelser av stemningene i naturen og uhyggefølelsen som rammer hovedpersonen Erik.

Boken er nominert til Ark barnebokpris 2013.
Ingeborg Fredriksen, Marnardal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar