lørdag 30. november 2013

Henrik har en hemmelighet

av Kirsti H. Hansen Démeny
Illustrert av Therese Holt
Turbine Århus 2010
Bokmål


Hovedinnhold: 
Henrik (8) har en hemmelighet. Han er redd for hva vennene og de andre på skolen skal si, hvis de får vite om den. Far soner en dom for underslag. Sammen med kameratene Emil og Lasse danner Henrik den hemmelige klubben CheManArs - etter guttenes favorittfotballag – men får problemer da en av klubbreglene skal være at ingen får ha hemmeligheter for hverandre. Mammaen til Henrik foreslår en fjerde regel som sier at de alltid skal hjelpe hverandre. Henrik jublet. Det gjør det lettere for ham å fortelle om hemmeligheten sin til de to vennene sine. Han håper at de ikke sladrer.


Henrik savner faren sin. En dag får han lov til å besøke pappa. Henrik tenker på om det er hans skyld at pappa sitter i fengsel, og vurderer om han skal hjelpe faren med å rømme.
Det er litt skummelt da han og mamma besøker pappa  i fengselet første gangen. Det er mange regler for de som sitter i fengsel og for besøkende. Det er mye Henrik lurer på og han har mange spørsmål.
Han blir utsatt for barns mobbing og voksnes sladder. Det er ikke greit å være Henrik.
Samme hvor dumt eller leit noe er, så finner alltid mamma noe som gjør at det er noe fint med det likevel. Hun finner alltid en positiv ting. «Finn noe fint», het leken. Henrik var glad for at mamma hadde lært ham den leken. Den gjorde ofte at ting ikke ble så trist likevel.


Språk:
Godt.


Emne:
Det er en humoristisk og alvorlig fortelling om barn og unge som har foreldre eller andre kjente som sitter i fengsel. Ærlighet, vennskap og samhold.


Boka passer best for 1. -4. klasse

Vurdering:
Boka vil være bra for barn og unge som har foreldre eller andre som står dem nær i fengsel, og også i situasjoner hvor det snakkes om at noen er i fengsel. Ja, boka har humor, men for meg var det alvoret, Henriks tanker og følelser som gjorde mest inntrykk. Mor som prøver å finne noe positivt i de forskjellige situasjonene, som at det er godt at pappa sitter i fengselet i denne byen så de slipper å reise langt for å besøke ham. Boka gir svar på mange spørsmål som barn kan ha: Er det lov å spise pizza i fengselet? Den forteller om hvilke begrensninger Henrik og moren får i forhold til besøk og kontakt med faren bak murene. Samtidig forteller den om hvordan omgivelsene til familie og venner reagerer når nyheten sprekker og begrensningene som regelverket setter når  noen sitter i fengsel. Den bidrar til å bryte den skambelagte tausheten rundt det å ha et familiemedlem i fengsel. En flott og tankevekkende bok som jeg anbefaler på det varmeste.


Bak i boka er det kontaktinformasjon til Foreningen for Fangers Pårørende (FFP) som er en organisasjon for de som kjenner noen som sitter i fengsel. De har et eget tilbud for barn og unge, som de kaller FFP Ung.

Anne Lill Kvam, Farsund bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar