lørdag 30. november 2013

Frøet

av Charlotte Bråten
Illustratør: Rune Markhus
Forlag: Gyldendal 2013
Målform: Bokmål


Hovedinnhold:
En kveld finner Sandra ett frø på bakken.  Hun lurer på hva slags frø det er og ønsker å vise det til mamma, men hun er opptatt med tøyvask og mobil. Sandra bor i en leilighet hos mamma et lite stykke fra pappa. Og pappa bor sammen med Dumme-Marit, i huset hvor Sandra alltid har bodd. Sandra ringer til pappa for å fortelle om frøet og han foreslår at hun planter det, for da vil hun se hva som kommer opp av jorda. Men da Sandra spør om han vil være med å gjøre det, sier han at det ikke er hans dag. Det er mamma sin dag, «Dere heldiggrisene».  I stua finner hun en gammel potteplante som er død, hiver denne og planter frøet. I løpet av natta vokser hesten Miff ut av potta. Men det går vel ikke an? Spør Sandra. «Vanligvis ikke. Men av og til, en sjelden gang, skjer det likevel at noen klarer å plante en hest».  Midt på natta rir Sandra og Miff hjem. Hjem til pappa.

Gjennom dialogen mellom Sandra og Miff, kommer alle de vonde tankene og følelsene hennes fram. Sandra er et trist barn. Hun har ikke grått siden hun var fem, minst! Fordi hun bor både hos pappa og mamma, er det vanskelig å vite hva som egentlig er hjem. Og så er det alltid noe som mangler. «Når jeg er hos mamma, så mangler pappa. Og når jeg er hos pappa, så mangler mamma». Og når Sandra ikke er hos mamma, da er mamma helt alene stakkar. Eller? Pappa har jo Dumme-Marit. Dumme-Marit som Sandra først ikke vil innrømme at hun faktisk liker litt. Det er en hemmelighet. Men til Miff tørr hun fortelle alt. Dagen etter våkner mamma og ser at det står en hest i stua. Hun ringer politiet, men Sandra sier hun kan forklare alt sammen. Det ender med at de alle tre rir av sted til pappa og Dumme-Marit. «Dette er en rar dag» sier mamma. «En fantastisk rar dag» sier Sandra.

Det er uvisst hvor realistisk denne hesten faktisk er, men alle de voksne sier de ser den.  Kanskje er det en Skybert-hest? I alle fall er det ikke tvil om at den er nøkkelen til endring; Sandra åpner seg, mamma og pappa snakker rolig sammen, helt uten å krangle og Dumme-Marit blir bare Marit.

Språk/illustrasjoner:
Boka har en del tekst, hvor mesteparten er dialog. Illustrasjonene både utdyper teksten og forteller mer enn teksten.


Emne:
Skilsmisse, ensomhet og vennskap.


Passer for:
Fra 5 og oppover.


Vurdering:
Dette er en høytlesningsbok over et aktuelt og vanskelig tema. Men den er full av varme og håp og viser at det viktigste vi som voksne kan gjøre er å snakke sammen med hverandre og ikke minst med barnet som har masse spørmål og vonde tanker. En nydelig bok både i tekst og bilde som både liten og stor kan kjenne seg igjen i, og som åpner opp for samtale og undring.


Jannicke Usterud, Vennesla bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar