lørdag 30. november 2013

Dagen vi drømte om

av Bjørn Arild Ersland
Illustratør: Lilian Brøgger
Cappelen Damm AS 2013
Bokmål


Hovedinnhold:
Boka handler om hvordan livet er for asylsøkere som venter og venter på å få svar på om de får bli i landet de har flyktet til, eller om de vil bli sendt tilbake dit de kommer fra. Hovedpersonen er en ung gutt som bor på et mottak. Han har vært der i tre år, og han og vennene, Adam og Lahlah, venter på at det skal bli deres tur til å få dra fra mottaket for å få den siste sjekken som trenges før de kan få oppholdstillatelse. Da det endelig blir deres tur til å dra, får de et kart som viser hvor de må møte opp for å gjennomføre den siste sjekken. Denne sjekken viser seg å være en brutal tannlegeundersøkelse som ender på grusomt vis. Hovedpersonen og Lahlah flykter fra stedet og tilbake til mottaket de kom fra, men man får aldri vite hvordan det går med Adam. På mottaket blir hovedpersonen forhørt angående hva som hendte hos tannlegen, og selv om fortellinga ikke sier noe om hva som kommer til å skje med ham i tida som kommer, så ser det ser mørkt ut.

Språk:
Språket er relativt lettlest og setningene er hovedsakelig korte og enkle. I begynnelsen av boka er det hovedpersonen som forteller, men etter hvert består teksten også i stor grad av dialog.

Illustrasjoner:
Bildene er dystre og skremmende. Ansiktsuttrykkene beskriver karakterenes følelser og personlighet på en sterk og talende måte

Emne:
Asylsøkere, diktatur, flyktninger, ondskap, tortur.

Aldersgruppe:
Boka passer for ungdommer fra 14 eller 15 år og for alle voksne.

Vurdering:
Dagen vi drømte om gav meg vondt i magen. Den gikk sterkt inn på meg og var fæl å lese. På baksiden av boka blir fortellinga beskrevet som «en gjennomillustrert fabel som viser en skremmende og fremmed verden, med tydelige paralleller til vårt eget samfunn». Og boka er dessverre i stor grad virkelighetsnær. Den beskriver uvissheten, ensomheten, frykten og motløsheten flyktninger føler på en veldig reell måte. Selv om fortellinga er fæl, synes jeg samtidig at dette er ei fantastisk og viktig bok. Som jeg har nevnt så passer boka fra ungdommer fra 14 år, men de bør ikke være noe særlig yngre. Dessuten er min mening er at fortellinga særlig bør leses av alle dem som mener at flyktningene som kommer til Norge ikke er vårt problem, og bare kan sendes tilbake dit de kom fra!

Miriam Danielsen, Lyngdal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.