lørdag 11. mai 2013

Ranglebein og skrømtav Jon Ewo
Tegninger: Reidar Kjelsen
Bok nr. 1 av 4 i Dauingesagaen
Cappelen Damm 2013
7 – 11 år


Ranglebein og Skrømt, to dauinger som lever et vanlig liv på kirkegården, Kveldsblikk. Begge ser ganske skumle ut, men de er veldig dårlige til å skremme. De vil nemlig lære seg å skremme skikkelig, derfor rømmer de en kveld for å prøve å finne Ondskapens Fyrste, mesterskremmeren. På veien møter de kjente og farlige skikkelser fra mytologi og eventyr. Den første de møter er en Jotne  - da de møter fæle vesener hjelper han de ned i ett hull og får lagt over ei steinplate så de ikke blir fanget.

Les s. 22 – 24

Varulvene gir opp jakten da det begynner å lysne- og de hører andre varulver som uler.
Da det ble lyst gikk de ut fra skjulestedet, og begynte å samle mat til frokost, røde djevelbær, røtter fra Krummeplanten og grønne strå, og Skrømt klarte nesten å fange ei likrotte, men smatt unna i siste liten.


Etterpå vil Jotnen ta de med til feriehuset sitt, de går etter hverandre i en tett skog, plutselig gir bakken etter under de, og de lander i bunnen av ei stor grotte. Gulvet og langt oppover veggene er dekket av tykt hår, og det lukter helt forferdelig. Det lukter sa Skrømt….. og ble stum, han klarte ikke å si ordet en gang. Vi har havnet i selveste v-v-v-varulvreiret , sa Jotnen med verdens tynneste stemme. Hva i all verden skal vi gjøre nå!!!
Boka har trekk fra eventyr, norrøn mytologi og en god dose kirkegårdsskrekk.
Ewo og Kjelsens bøker preges ofte av ei blanding av det humoristiske og det skumle.


Janne Wigemyr, Marnardal bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar