søndag 12. mai 2013

Operasjon Mørkemann


av Jørn Lier Horst
Serietittel: Detektivbyrå nr.2
Illustratør: Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal 2013
Bokmål


Hovedinnhold:
Tiril og Oliver er bestevenner. De bor i hver sin del av et hus i Bakergata 2 i den lille byen Elvestad som bare har 937 innbyggere. Vel er byen liten, men det skjer allikevel mystiske saker og ting som bare to foretaksomme og smarte unger som Tiril og Oliver, samt hunden Åtto, kan løse. I kjelleren hos Oliver har de innredet sitt eget kontor med skrivebord, PC, kontorskap og – som hos ekte etterforskere – en hvit veggtavle. De kaller seg Detektivbyrå nr.2.


Operasjon Mørkemann starter med hull noen har gravd på stien over Sletta. Oliver får både skrubbsår og ødelagt sykkel i møtet med et av dem. Dagen etter dukker det nye hull opp. En sak for Detektivbyrå nr.2 er under oppseiling. De ser en mystisk person med svart kappe som graver hullene, de får fatt i et gammelt skattekart han mister, og de finner til slutt ut hvor han bor og hva han heter. Men hva leter Mørkemannen etter? Franz, bestefaren til Oliver, bidrar med gamle bilder fra Sletta, og onkel Fred, tidligere politimann, nå privat etterforsker, kommer med nyttige opplysninger. Men det blir Tiril, Oliver og Åtto som til slutt løser saken. Det blir både spennende og litt skummelt.

I samme serie: Operasjon Tordensky
 
Emne: Spenning, krim, detektivfortelling


Alder: 7-11 år - men kan godt leses av voksne også J

Illustrasjoner: Fargeillustrasjoner, små og store, på nesten hver side. Tegneserieaktige, tydelige bilder som følger teksten godt! . Morsomme detaljer som også skjuler oppgaver til leseren. Kart over Elvestad, oversikt over de viktigste personene i boka samt etterord og en presentasjon av forfatter og illustratør

Vurdering: Dette liker jeg. En bok som tar de unge leserne på alvor og som presenterer mysterier og oppklaring av sakene på en troverdig og spennende måte. Når barna er ferdig med LasseMajas detektivbyrå må det være helt naturlig å pense dem inn på denne serien. Barna er som barn flest: Nysgjerrige og foretaksomme. De voksne skjønner nok at de holder på med en sak, men lar dem få lov – selv om onkel Fred nok holder et øye med dem og dukker opp til rett tid.
Bonus for meg – og sikkert også for andre lesere – er hunden Åttos etterord: «Er du en detektiv?» der man kan gå på oppdagelsesferd i bildene. 6 oppgaver er det i operasjon Mørkemann og denne anmelderen ergret seg grønn og gul på at hun ikke fant huset med to piper på taket.
Løp og kjøp, denne kommer til å gå som varmt hvetebrød.
Et ørlite minus: En ugle uler da ikke, Horst, en ugle tuter…….

Hanne Dahll-Larssøn, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.