lørdag 11. mai 2013

Katakombens hemmelighet

av Tom Egeland
Aschehoug, 2013

Hovedinnhold: Robert er 14 år, fra Oslo. Han er med mora som er arkeolog på utgravinger ved Borgund Stavkirke. Her finner de en hauglagt viking og et gammelt skrin med spesielle tegn på lokket. Inni er det et smykke formet som en trekant, samt et kart over Roma. Senere blir mora med på utgravinger i en nyoppdaget katakombe under Roma. Robert er fortsatt med, og under omvisningen ser han flere spesielle tegn risset inn i veggene. Lederen for utgravingene sier at det er for farlig for ham, han får ikke lov til å være med ned mens de jobber. Robert prøver å fortelle hva han har sett, men blir ikke trodd.

En kveld mora er på festligheter tar han seg ned alene, med seg har han en lommelykt. Det er ganske skummelt i mørke, han synes stadig han hører tassende føtter. Han ser flere spennende innskripsjoner og møter en munk med sid kappe og hette som synger og bærer en ring med inskripsjon. Er han et gjenferd, noe som har blitt skapt i Roberts fantasi eller er han virkelig? Robert løper vekk, videre innover og katakomben raser. Da får han hjelp av Angelina, som kommuniserer via tankeoverføring, og han kommer seg ut i det fri. Om halsen har han et smykke som er eksakt likt det de fant i Borgund. 

Finnes det to smykker? Hvem er Angelina, er hun virkelig eller et gjenferd? Det er kanskje ikke så rart at Robert blir sendt til psykolog etter at de kommer hjem! Han kommer på framsiden av mange aviser dagen derpå. Vel hjemme igjen tar Robert kontakt med ulike mennesker og biblioteker for å finne svar på alle mysteriene. Det blir klart at noen er på jakt etter smykket eller smykkene og de vil ikke sky noen midler for å få tak i dem.
Samtidig sitter en dame ved et romobservatorium og ser en stor komet på full fart mot jorden…

Språk: Språket er godt, men ikke enkelt: her er mye latin (som blir oversatt)
Det er også 3 forskjellige skrifter i boka som gjenspeiler tre parallelle historier, fortellingen om Robert, fra klosteret og munkene i Domini Canes, og fra et romobservatorium på Hawaii. Her stilles mange spørsmål underveis, som blir besvart i løpet av boka.
For å få lov til å reise må Robert skrive en slags oppgave til skolen om hva han opplever. Disse gjengis som faktaruter i teksten, som f.eks. s 47 «Roberts fakta om symboler».

Emne: Historie tilbake til vikingtid, arkeologi, hemmelige tegn, Roma i de første hundreår e Kr., legender, hemmelige munkeordener.

Alder: Dette er skikkelig spenning fra 13 år og oppover.

Vurdering: Egeland kan skrive, selv om det her blir litt mange kompliserte hendelser på en gang. At de skumle munkene kommer til Norge og forfølger en ungdom de tror er ynglingen fra Ultima Thule fra en gammel legende er kanskje litt i overkant. At et observatorium ser en komet med kurs for jorden og denne kan som utslette alt liv, passer inn i resten av historien om framskyndelse/utsettelse for dommedag.
Robert er utrolig flink til å skaffe fram materiale om det som ligger til grunn for det de finner og det som skjer. Og han finner de riktige folkene å snakke med.

Else Marie Nesse, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.