lørdag 11. mai 2013

BZRKav Michael Grant
Oversatt av Tore Sand
Schibsted Forlag, 2013
381 s. Bokmål


Noah og Sadie er to ungdommer hvilke skjebner blir knyttet sammen det øyeblikket de blir en del av den mystiske organisasjonen Bzrk. Drevet av forskjellige motivasjoner er de kommet sammen for å bekjempe tvillingene Charles og Benjamin Armstrong, som ved hjelp av nanoteknologi, vil legge verdensbefolkningen under deres kontroll ved å sende nanoroboter inni deres hjerne for å kontrollere alle sammen. Intet sinn blir uavhengig. For å bekjempe nanorobotene, skaper Bzrk egne nanoskapninger til Noah og Sadie. Ikke roboter, men bioter. Bioter er en nano-del, skapt av organisk materiale fra verten, som de kan kontrollere med sinnet. Men det er risikabelt å skape disse biotene. Blir de drept, så mister man forstanden…  En intens kamp for å beskytte menneskenes frie sinn og vilje er i gang, og alt står på spill.
Språk: Språket er lett og ungdommelig. Et komplekst plott gjør at denne passer for mer erfarne lesere. Har noen banneord.
Passer for: Boken inneholder noen groteske voldsbeskrivelser. Et eksempel er en dødsulykke, hvor de fysiske skadene på passasjerene blir beskrevet i detalj. Dette kan virke forstyrrende for yngre lesere. Det er også et ganske intrikat plott, så man bør være en litt erfaren leser, for å kunne følge med i handlingen. Anbefales 14 år og eldre.
Emne: Science-fiction - Nanoteknologi
Vurdering: Bzrk er en spennende bok om teknologisk krigføring, med realistiske karakterer og et høyt tempo til tider. Emnet er fascinerende, og minner til tider om Matrix-filmene i forhold til tematikken angående manipulasjon av sinnet ved hjelp av teknologiske hjelpemidler. Bzrk er en god science-fiction bok for ungdom, og da dette er første bok i en ny serie, blir det interessant å se hvordan den utvikler seg videre.
Tina Øyna, Tangen videregående skole

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar