lørdag 11. mai 2013

Anna, en fabel om klodens klima og miljø


av Jostein Gaarder
Aschehoug 2013
221 s.


Som tittelen tilsier handler boka om jordas mulige, dystre, fremtid.

Anna er 16 år i 2012. Hun har livaktige drømmer, der hun ser seg selv som gammel gjennom sitt eget oldebarn, Novas, øyne i år 2082.

Novas jordklode er helt annerledes enn vår. Mange plante- og dyrearter er borte, og kan kun ses via gamle opptak på internett. Økosystemer er ødelagt og havet har steget. Mange tidligere land og øyer er nå under vann, og ørkener sprer seg så hele folkeslag emigrerer til nord, og Norge, på blant annet dromedarer. Det kriges over de resursene som er igjen, og antallet mennesker på jorda har minket betraktelig.

Nova krever at Anna gjør noe i 2012, for å hindre at jordkloden blir seende slik ut i 2082. Anna våkner, og er opprørt over det hun har drømt, kan hun gjøre noe? På grunn av alle drømmene blir Anna sendt til en psykiater, som råder henne til å starte en miljøorganisasjon i sin hjembygd. Med hjelp av kjæresten Jonas setter hun ivrig i gang. Vi må ta vare på jorda for våre etterkommere.

Boka tar opp et viktig og aktuelt tema, men har mange vanskelige ord og uttrykk. Dette virker som et bestillingsverk for ungdomstrinnet og videregående.

Marthe R. Torkildsen, Kristiansand folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar