fredag 16. november 2012

Vakre skapninger


Av Kami Garcia og Margaret Stohl
Oversatt av Gry Wastvedt
Originaltittel: Beautiful creatures
Cappelen Damm  2012
Bokmål

Hovedinnhold
Handlingen I boka foregår i South Carolina i en søvnig liten by; Galtin.
Ethan – som forteller historien – er møkka lei av alt og alle i den lille byen. I det siste har han vært plaget av merkelige drømmer og mareritt. De gjentar seg hver natt. En ny jente – Lena - begynner i klassen. Ethan får sjokk, for Lena er jenta i de nattlige marerittene. Det viser seg at Lena er veldig annerledes enn de andre jentene på skolen.  Hun er en skikkelig outsider som ikke kan kodene som gjelder i klassen. Ethan og Lena tiltrekkes av hverandre, blir venner og etter hvert kjærester. Og så begynner det å skje mye, - veldig mye.


Det blir klart at Lena har magiske krefter og en mørk og grusom hemmelighet. Lena og Ethan kan kommunisere via tanken. Med tankekraft kan Lena knuse glass, tenne brann, lyn og torden. Lena er mektig, sårbar og ulykkelig. Hun har aldri hatt en mor eller far. Ethans mor er også borte, død for noen måneder siden og faren har han vel også mista. For han kommer aldri ut fra kontoret. Ethan har også spesielle evner, men på en litt annerledes måte. Det er flere likhetspunkter mellom de to, men det er noe vesentlig som skiller.

Når Lena fyller 16 år i den 16. måneden, vet hun at hun kommer til å «bli krevd», krevd fordi hun er en «maner».  Da må hun ta et skjebnesvangert valg mellom det gode og det onde, mellom lyset og mørket. Begge valgene krever offer som er katastrofale.

De leter etter svar i den mektige «Månens bok», men svarene er diffuse og vanskelig å forstå. De finner en eldgammel medaljong, ved hjelp av den kan de reise i tid. Plutselig dukker de opp i den gamle borgerkrigen – nord mot sør. Også her er det to som elsker hverandre, men som egentlig ikke har lov til å være sammen. Altså parallelle historier. Og når endelig 16-års dagen kommer, blir det inferno av magi og kaos. Vi forstår at det kommer en fortsettelse.
Språk: Boka er skrevet for ungdom og det gjenspeiler språket. Der er mange klisjer og mange detaljer som skurrer. Kanskje lett å lese om man blir «fanga» i magien».
Emne: Fantasy/De udødelige
Alder: Ungdom og oppover

Vurdering
Tja, føler meg lite kompetent til å vurdere denne boka. Ikke er jeg i målgruppen og ikke har jeg leste så mange i denne sjangeren, som vi på KFB kaller «De udødelige». Jeg sleit med å komme igjennom de fem hundre siden. Det ble dynga på med så altfor mye rart og mystisk, for mange tråder å holde styr på. –
Likevel, jeg hadde sansen for å trekke paralleller bakover i tid til borgerkrigen. Småbylivet og deres redsel for forandring er levende skildra. Og for bibliotekarbeider var det jo fornøyelig å lese om bibliotek både over og under jorda. Men historien kunne helt klart vært forkorta, gjort mindre komplisert og enklere å følge.


Liv Jorun Askland

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.