fredag 16. november 2012

Pegasus og flammen



Av Kate O’Hearn
Pegasus, b.1
Mangschou 2012
Bokmål

Hovedinnhold:
Et voldsomt uvær raser langs østkysten av USA, og verst er det i New York City der 13 år gamle Emily bor sammen med sin far som er politimann i toppleiligheten i en 20-etasjes bygning. Alle i politiet er innkalt, Emily er alene hjemme når strømmen går – og hun hører et brak fra taket der moren til Emily hadde grønnsakhage og et redskapsskur. Etter at moren døde av kreft for 3 måneder siden har verken Emily eller faren vært der oppe. Emily våger seg opp. Der finner hun en hardt skadet hest med vinger. Det er Pegasus, vingehesten fra Olympos i romersk mytologi.

Olympos har blitt invadert av niradene, en hær av uhyggelige vesener med fire armer som ingen våpen biter på. De dreper for fote og klarer å slukke den evige ilden som brenner inne i tempelet. Uten ilden er både Olympos og vår verden fortapt.
Sammen med tyven Paelen som har stjålet Merkurs vingesko og hodelaget til Pegasus havner både tyven og hesten i New York. Paelen faller av Pegasus og hardt skadet blir han ført til de underjordiske kjellerne til EtterForskningsenheten, EFE, der han blir avhørt. Men niradene kommer etter fordi både Pegasus’ gylne hover og gullet i hodelaget er det eneste som kan drepe dem og hindre dem i å fullføre ødeleggelsen av Olympos og alle de andre verdenene.
Emily må redde Pegasus og sammen med klassekameraten Joel må de flykte fra taket når niradene finner dem. Etter hvert blir flere hjelpere involvert, blant annet Emilys far og krigsgudinnen Diana som har kommet etter for å finne hodelaget.
Men det viktigste oppdraget er det Pegasus som har, den må finne flammens hjerte som gudinnen Vesta en gang skjulte i et menneskebarn, ei jente. Hun må bringes tilbake til Olympos for å tenne flammen igjen.

Boka er godt oversatt av Øystein Rosse. Den er på 316 sider, men er allikevel ganske lettlest. Prologen forteller om niradenes angrep på Olympos, deretter skifter kapitlene mellom Emily, Pegasus og Joels opplevelser, og det som skjer i kjellerne til EFE. Det er med på å holde spenningen oppe.
Dette er bind 1 i en trilogi.

Emner: Fantasy, romersk mytologi.
Alder: Som mange fantasy-bøker kan den leses av mange, både barn, ungdom og voksne. Fra 11 år og oppover.

Vurdering: Dette er en Percy Jackson- kloning, men det gjør ingen ting. Rick Riordan sier at «… Kate O’Hearn serverer en suveren blanding av moderne eventyr og klassisk fantasy». Boka er spennende og har et godt driv. En erfaren fantasy-leser vil kanskje mene at frampekene er for tydelige, men det gjør heller ingen ting. Jeg likte boka og syntes det var vanskelig å legge den fra seg.

Hanne Dahll-Larssøn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.