fredag 16. november 2012

Nærmere høst


Av Marianne Kaurin
Aschehoug 2012
Bokmål

Hovedinnhold
Året er 1942. 15 år gamle Ilse Stern bor sammen med foreldrene sine og to søstre i en liten leilighet i Oslo. Norge er okkupert av tyskerne, men Ilse er mest opptatt av nabogutten Hermann. Han har alltid vært hennes venn, men nå har nye følelser gjort vennskapet vanskelig og hele hennes verden dreier seg om å treffe ham. Etter hvert får vi mer forståelse for at dette er det minste problemet for Ilse. Sternfamilien er jøder og de får det mer og mer vanskelig til en dag politiet banker på døra. De tar først faren og siden resten av familien, men ved en tilfeldighet er ikke Ilse hjemme den natta.

Vi møter i boka folk med forskjellige roller. Familien Stern som er jøder. Faren tenker lenge på å rømme til Sverige, men utsetter det for lenge. Nabogutten Hermann som jobber som motstandsmann og vet at han bør advare Stern-familien, men også han utsetter det. Vi blir også kjent med familien som bor over. Kona er gravid og mannen jobber for tyskerne for å tjene penger til familien. En dag er det nabofamilien som skal hentes. Det blir et vendepunkt.

Språk
Det var noe som hadde kommet snikende denne sommeren, hun var ikke forberedt på det, men det lå der, det hadde sugd seg fast, et insekt som smatter på søtt blod. Kjærligheten. Alt hun har lest om den, alt hun har forberedt seg på, sett for seg, og likevel. Skulle den dukke opp her, i en bakgård på Grünerløkka, i et mørk portrom der det luktet søppel, der de pleide å fange rotter og mus?"
Boka er velskrevet og følsom. Det er tøft, men formidlet i et språk som gjør boka til en god leseopplevelse.

Emne: Kjærlighet, jøder og verdenskrigen
Boka passer for: Ungdom og noen voksne. Passer fint til særemne på videregående.

Vurdering
Debutanten Marianne Kaurin har fått strålende kritikker for boka noe jeg støtter fullt ut. Godt språk. Ikke forutsigbar. En fin måte å bli kjent med denne delen av okkupasjonshistorien.

Åse Biribakken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.