torsdag 15. november 2012

Noah rømmer hjemmefra


Av John Boyne
Front 2012
Bokmål


Hovedinnhold: Noah Barleywater har til tross for sin unge alder noen vansker i livet sitt som synes så uoverkommelige at han bare må rømme hjemmefra. Han synes han har utrettet altfor lite til allerede å være 8 år.  Han kommer bare på fem bragder.

Han rømte hjemmefra tidlig om morgenen, før sola steg opp, før hundene våknet, før duggen hadde lagt seg på bakken. Klærne hadde han funnet fram kvelden før. Han kledde på seg og snek seg ned trappen. Tre av trinnene knirket, så han var lett på foten for å lage minst mulig bråk.

Den egentlige grunnen til at han rømmer hjemmefra er at han, til tross for sin unge alder, har noen vanskeligheter som føles uoverkommelige. Den egentlige grunnen avdekkes litt etter litt. Underveis på denne merkelige reisen finner han en underlig leketøysbutikk og møter en enda mer mystisk leketøymaker som vil få stor betydning for ham. Mannen er innehaver av en leketøysbutikk og lager tre-dukker. Hver og én av dem forteller en egen historie. En helt bestemt historie. Så de må oppbevares samlet. Først og fremst handler denne magiske og eventyrlige fortellingen om å tørre å møte sin skjebne.

Språk: Godt språk, ingen vanskelige ord.

Emne: Fantasi, vennskap, mot, omsorg, virkelighetsflukt, være tilfreds med hvem man er og hva man har.

Alder boka passer for: 8-12, men kan leses av de fleste.


Vurdering: Dette er en sterk barnebok som har mye å si leseren uansett alder, og som gjør stort inntrykk. Den er breddfull av fantasi, fortellerglede og er en tankevekkende fabel.  Etter hvert som årsaken til hans flukt blir avdekket føler man hans hjerteskjærende fortvilelse. Boka er på 226 sider fordelt på 26 kapitler og har nummererte svart/hvitt figurtegninger med forklaringer.
Anne Lill Kvam

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.