fredag 16. november 2012

Engelen i Djevelgapet


Av Levi Henriksen
Cappelen Damm 2012
Bokmål


Resymé: Astrid, ei jente på 10 år, står på hodet for å slippe å vokse mer. Hun er så fortvilet over at mamma og pappa, som hun bare kaller med sine egentlige navn – Emilie og Baltasar, ikke bor sammen lenger. De har funnet seg nye kjærester som hun har gitt mindre flatterende navn: Ponni Pia og Domrot, Domrot, Domrot. Hun hater at de ikke lenger bor sammen som en familie. En uke hos hver er ikke det Astrid ønsker seg.

For å få skikk på familien må man legge en plan. Astrid skal lokke mamma og pappa til å møtes et sted hvor ikke kjærestene deres vet om, til en ferieidyll like ved hytta deres i Sverige – på øya Djevelgapet. Via en rekke krumspring, nøyaktig og krevende planlegging klarer Astrid å komme til øya. Før kontantkortet hennes går tomt får hun sendt en melding til mamma og pappa om at hun skal bli eneboer på Djevelgapet.
Foreldrene kommer for å redde henne, men det skal ikke gå uten dramatikk. Astrids pappa Baltasar brekker beinet i et forsøk på å redde båten fra å forsvinne. Astrid har knyttet opp fortøyningene og båten driver bort og de må alle tre bli på øya.
De er ikke alene på øya. Det er faktisk ganske folksomt. Her er en ekte eneboer som bor i forskjellige jordhuler, Milo Milodragovitch, tre kidnappere og den kidnappede Gyllenløve. Nå begynner dramatikken som gjør boka svært spennende.
Det blir en lykkelig slutt. Mamma og pappa finner tilbake til hverandre og Astrid slutter å stå på hodet. Nå kan hun gjerne vokse mer enn de 153 centimetrene.

Språk: Boka er lettlest. Mye dialog og god framdrift. Hverdagsdramatikk som driver lesingen framover.
Emne: Spenning - Drama
Alder: 10-12


Vurdering:En god historie med en smule overdrivelser, akkurat passe til å løfte innholdet ut av det hverdagslige dramaet. Hovedpersonen er oppfinnsom, tøff og viljesterk, litt McGyver og veldig modig. Likevel lett å identifisere seg med henne. Levi Henriksen fletter også inn en passe mengde med humor.
Like spennende og lesbar for både gutter og jenter.

Torvald Hellum 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar