fredag 16. november 2012

Athos i Amerika


Av Jason
Magikon 2012
Bokmål
Seks tegneserienoveller i farger


Hovedinnhold:
«Den smilende hesten»
To kidnappere har kidnappet en dame og venter på at familien hennes skal kontakte dem og avtale et møte. Den ene går ut for å kjøpe frokost, mens den andre blir igjen med den kidnappede. Den kidnappede er ikke redd, hun påstår at «Den smilende hesten» er på vei for å redde henne. Den andre kidnapperen kommer tilbake og finner lokalet rasert. Flere år senere. Finner vi kidnapperen som gikk ut for å kjøpe frokost. Han går igjennom en by og hjem til seg selv, men der venter «Den smilde hesten», klar for sin hevn.


«En katt fra himmelen»
Jason (tegneren selv) sitter ved tegnebrettet. Han og dama kranlger og går fra hverandre. Masse krangling, kjefting og bråk. Jason holder en opplesning og deretter er det fest med fasete fans og groupier.  På vei hjem fra en groupie blir Jason slått ned og ranet. Da han kommer til seg selv igjen drar han hjem til ekskjærsten for å beklage seg og sove i hennes seng. Deretter drar han hjem og tegner denne stripa…?


«Hjernen som ikke ville Virginia Woolf»
En mann har tatt vare på konas hode etter en ulykke. Han er lege og har holdt konas hode i live med elektroder, og lignende i over 30 år i håp om å en dag finne en kropp til henne slik at de kan leve sammen igjen. Men kona er blitt bitter og mannen føler seg mer og mer mislykket for hver gang han prøver å finne en ungdommelig kropp til kona. Likevel gir han ikke opp. Vi tar et hopp tilbake i tid og får se hvordan ekteparet møtte hverandre, forelsket seg og helt fram til den fatale bilulykken.


«Tom venter på månen»
Fire mennesker med fire forskjellige liv. En forsker som prøver ut teleportering (?), en ensom kvinne, en ulykkelig politimann og en ensom mann. Forskerens eksperiment slår feil og han blir til en flue, kvinnen finner ham, skriker og svimer av. Den ensomme mannen finner dem. Flueforskeren klater opp på taket og blir skutt av ploitimannen. Flueforskeren faller ned fra taket og ned på gaen, død som ei sild. De tre andre stårrundt ham og betrakter ham.


«So long Mary Ann»
En fange, Jack, rømmer fra fengselet, kjæresten hans venter klar med bil. Hun har ventet på ham i tre år og heter Mary Ann. Veiene blir overvåket og Jack truer en kvinne langs veien til å sitte på for å lure politiet. Den kidnappede blir med dem til gjemmestedet deres, Mary Ann liker ikke den kidnappede, hun tror hun pønsker på noe, hun virker som om hun liker å bli kidnappet. Søt musikk oppstår mellom den kidnappede og Jack og Jack lurer Mary Ann inn til landsbyen for å kjøpe kaffe, når hun kommer tilbake er Jack og den kidnappede borte. Jack forteller sin nye flamme at han bare skal finne en fyr som skylder ham penger for at han ikke tystet på ham i fengselet. Siden det er sent på kvelden tar de inn på hotell og flammen ordner mat. De spiser og drikker, men plutselig føler ikke Jack seg så bra. Han faller om på gulvet og idet det svartner for ham ser han tyrannen som skylder ham penger ved siden av flammen. Hans siste ord er «Mary Ann!».


«Athos i Amerika»
En av De tre musketerer har forlatt Frankrike for å bli skuespiller i Hollywood. Han skulle spille seg selv i en filmatisering av «De tre musketerer», dessverre innledet han et forhold til en skuespillerinne som allerede var kjærste med en studiosjef. Studiosjefen ødla kontrakten til Athos og skuespillerinnen ville ikke lenger ha noe med ham å gjøre. Nå sitter han på en bar i New York og forteller sin historie til bartenderen. Athos har bestemt seg for å dra tilbake til Frankrike for å utgi sine memoarer. Men før han drar tar han en telefon til Frankrike, i andre enden svarer Aramis. Det blir en pinlig stillhet.


Alder boka passer for: Kanskje fra tidligst 10. trinn og oppover.
Emne: De tre musketerer, kidnapping, kriminalitet, kjærlighet, sex, partnerskap, tillit, ensomhet, trøst.
Språk: Språket er knapt og konsist, det meste blir ikke skrevet, men illustrert. Man må lese «mellom stripene».

Vurdering:
Dette er et typisk Jason verk. Akkurat passe absurd, grotesk og hjertevarmt, med Jasons enkle, Hergé-inspirerte strek. Som de aller fleste av Jasons tegneserier så passer heller ikke denne for små barn. Det er nakenhet, mord, mafia, vold mot kvinner, osv., som gjør at denne tegneserienovellesamlingen passer bedre for voksne.


Caroline Louise Gabrielsen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.